Страйк польських перевізників: український експерт розповів про збитки для галузі

КИЇВ. 3 листопада. УНН. Доба простою однієї фури може коштувати українським перевізникам в середньому від 50 до 100 євро. Про це журналісту УНН повідомив віце-президент Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України Володимир Балін, коментуючи ситуацію із можливим страйком польських перевізників на кордоні з Україною.

Цитата

«Я думаю від 50 до 100 євро (…) Якщо вони дійсно заблокують і надовго, то їх будуть просто об’їжджати. У будь-якому випадку – це фактично комора на колесах, машина має заробляти, коли вона їде, коли вона стоїть, то це не зовсім правильно», — розповів Балін.

Він зазначив, що польські перевізники оцінюють свої збитки від простою фури від 300 євро на добу, адже більшість їхніх авто у лізингу, який треба виплачувати, крім того – водії отримують вищу заробітну плату.

Також він прокоментував вимоги польських перевізників повернути необхідність українським транспортним фірмам отримувати дозволи на свою діяльність.

«Питання в тому, що угода про бездозвільну роботу у нас з Європейським Союзом. Вони (Польща – ред.) є членами ЄС, у них є певні правила, вони мають певним вимогам підкорюватися. На моє глибоке переконання вони хочуть повернути дозволи, щоб після перемоги мати можливість на рівних працювати на ринку України. Вони думають про те, що коли після перемоги буде суттєва кількість грошей, й будуть сюди (в Україну – ред.) на відновлення завозити, й товари, зокрема, будівельні, то це треба буде возити», — розповів Балін.

Він зазначив, що до повномасштабної війни польські перевізники здійснювали не більше 35% перевезень в Україну.

«Питання в тому, що сьогодні вони здійснюють 10% перевезень, а хочуть 50%, але після війни, тому під час воєнного стану вони їздити скоріш за все не будуть», — сказав Балін.

Він також додав, що наразі є чітка позиція української сторони і офіційної польської сторони щодо неможливості повернення до старої дозвільної системи.

Доповнення

Надзвичайний та Повноважний посол України у Польщі Василь Зварич повідомив, що представники Мінінфраструктури Польщі звернулися до страйкарів з наполегливим проханням не блокувати кордон, після чого акцію протесту відтермінували до 6 листопада і можуть зробити її одноденною.

Як повідомляється, польські перевізники вимагають повернути необхідність українським транспортним фірмам отримувати дозволи на свою діяльність. Також хочуть, аби польські перевізники не були змушені ставати в електронну чергу на території України або ж наполягають на окремій черзі для порожніх вантажівок.

Джерело: УНН

Джерело

Новини України