Військовий не може забрати свої гроші, що «зависли» на транзитному рахунку з початком ліквідації банку «Конкорд»

КИЇВ. 10 листопада. УНН. Вже не один місяць військовослужбовець Олександр (прізвище не називаємо з міркувань безпеки) не може забрати власні кошти, які застрягли на транзитному рахунку. Ці кошти, а саме зарплата Олександра, мають бути виплачені Фондом гарантування вкладів в межах ліквідації банку «Конкорд». У коментарі УНН Олександр розповів про свою ситуацію.

Деталі

Олександр розповів, що коли 1 серпня дізнався про рішення Нацбанку про відкликання ліцензії та ліквідацію банку «Конкорд», то за порадою знайомих вирішив перевести гроші до іншого банку.

«Це була зарплата, близько 100 тисяч гривень у мене там було. І я вирішив перевести їх на іншу картку, але ці гроші туди не дійшли. У мене їх немає. Скільки пройшло часу – ні слуху ні духу про гроші», — каже Олександр.

За його словами, він одразу звернувся до ФГВФО з відповідною заявою.

«Я писав заяву і сказали, що очікуйте місяць чи два… Що отримаєте гроші. А пройшло вже набагато більше часу. Грошей немає», — додав Олександр.

Військовий додав, що бачив повідомлення з інформацією про те, що на момент початку процедури з ліквідації у банку було достатньо грошей аби виплатити всім хто тримав свої кошти в «Конкорді».

«Але Фонд чомусь не повертає. Я не знаю, може Фонд не хоче…», — припустив військовий.

На запитання УНН чи звертався він до Фонду гарантування повторно Олександр відповів: «Зрозумійте, я військовий і зараз я сам собі не належу».

Контекст

УНН писав про проблему із затримкою повернення коштів клієнтів банку “Конкорд”, які застрягли на транзитних рахунках після спроби перерахування їх на рахунок в іншому банку. Як пояснили УНН клієнти, що стикнулися з цією ситуацією, система переказів у банку ще працювала, хоча регулятор вже оголосив про відкликання ліцензії та ліквідацію фінустанови, тому вони спробували переказати кошти до іншого банку. Та кошти, зникнувши з одного рахунку, на іншому так і не з’явилися. І тепер люди, які вже подали відповідні заяви до Фонду гарантування вкладів, не знають коли зможуть повернути свої кошти.

Йдеться про майже дві сотні фізосіб, серед яких вкладники та деякі вже колишні співробітники “Конкорду”.

Людей турбує повна відсутність розуміння — чи внесуть їх хоч у якусь чергу, і коли це станеться.

Зазначимо, що швидкість розв’язання цього питання повністю залежить від Фонду, оскільки робота з транзитними рахунками в цьому разі не регламентована нормативною базою — фактично, питання полягає в тому, щоб “узяти і зробити”.

За інформацією агентства, серед тих, хто досі не отримав виплати, є й ті, хто зараз захищає Україну від російської військової агресії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Виключень немає»: експерт переконаний — Фонд гарантування має виплатити кошти, що застрягли на транзитних рахунках після ліквідації банку

Додамо

Правління Національного банку України ухвалило рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію Акціонерного товариства «АКБ “АКБ “КОНКОРД” з 1 серпня 2023 року. Виплати почалися 21 серпня. Загальна сума гарантованого відшкодування, яка була призначена до виплат вкладникам банку, становила 647 млн грн.

Задоволення вимог кредиторів третьої черги реєстру акцептованих вимог кредиторів банку, затвердженого рішенням виконавчої дирекції Фонду від 31 серпня, тривало з 11 вересня. Для четвертої групи було погоджено виплату обсягом 78 млн 74 тис. 125,60 грн, а для шостої — 85 тис. 792,56 грн відповідно. Виплати цим групам стартували з 28 вересня. А виплати сьомої черги (“інші вкладники та юридичні особи (бізнес) — клієнти банку, які не є пов’язаними з банком особами” — ред.) почалися з 9 жовтня. Загальна сума вимог цієї черги становить 564,2 млн грн.

Джерело: УНН

Джерело

Новини України