У Прилуцькій лікарні на Чернігівщині облаштували перший у місті та районі гінекологічний кабінет безбар’єрного доступу

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Тарас Пиріг. ФОТО: Суспільне Чернігів

Нині допомогу в гінекологічному кабінеті встигли отримати до десятка жінок. Говорити з Суспільним пацієнтки не захотіли.

Зі слів директорка Прилуцької центральної міської лікарні Яни Погорілої, кабінет відкрили на першому поверсі центрального корпусу лікарні в межах приймального відділення. Допомогу тут надають цілодобово та конфіденційно. Зі слів директорки медзакладу, будь-хто, хто потребує допомоги після фізичного, сексуального насилля, а також жінки з інвалідністю можуть звернутися в приймальне відділення, та отримати відповідну допомогу.

"Жінки на цей важкий військовий період на своїх плечах, є така категорія людей, які вважають, що на щось скаржитись це проявляти слабкість, але ми маємо в першу чергу піклуватися про своє жіноче здоров’я, ментальне здоров’я і не вважати це соромним чи осудним".

Яна Погоріла. ФОТО: Суспільне Чернігів

Такий гінекологічний кабінет безбарʼєрного доступу четвертий в Чернігівській області та один із 23 в Україні. Як розповіла директорка закладу, його обладнали за гроші благодійних фондів "Здоровʼя жінки і планування сімʼї", "Українського жіночого фонду" та партнерства ООН із захисту прав людей з інвалідністю за кошти ЄС. Загальна вартість обладнання склала близько 250 тисяч гривень.

"Кабінет забезпечений не тільки меблями, необхідним обладнанням – сучасне крісло з підйомником для жінок з інвалідністю, комп’ютерна техніка, повністю умови для лікаря для огляду чи прийому ще необхідні розхідні матеріали для проведення тестування на ВІЛ/СНІД для запобігання поширення захворювань, які передаються статевим шляхом".

Новини України