На Чернігівщині збільшили площі посіву сої та озимого ріпака: що впливає на роботу фермерів

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Олег Крапивний. Суспільне Чернігів

Сергій Запорощенко готується до роботи в полі. Він тракторист-механізатор з 1993 року, переїхав на Чернігівщину з-під Бахмута на початку вторгнення. У 2023-му, під час польових робіт на Харківщині, чоловік підірвався у комбайні на протитанковій міні.

"Я навіть не встиг злякатись. Руки обгоріли, лице таке було. Я особисто на тому полі сіяв, і все обходили, було в порядку. А потім я на неї потрапив. Після цього треба ще дужче сідати. Просто, якби нам ще не заважали інші. Ми вирощуємо хліб, а вони його висипають", — каже Сергій Запорощенко.

Сергій Запорощенко. Суспільне Чернігів

На полі в Олишівці, на площі 149 гектарів, у 2022 під час посівної фермери знайшли десятки нерозірваних снарядів. Зараз на цих полях фермери сіють яру пшеницю.

"Загалом, в нас ярої пшениці в цьому році 1560 га, 5200 га озимої пшениці посіяно, буде 1000 га кукурудзи, і 1600 га сої", — каже головний технолог відділення Групи "Агротрейд" В’ячеслав Таран.

В’ячеслав Таран. Суспільне Чернігів

"Збільшили площі посіву сої, зменшили посів кукурудзи"

За словами директора агропромислового департаменту компанії Агротрейд Олександра Овсяника, у 2024 році вимушені підлаштовуватись під ринок експорту, тому збільшили посіви ярої пшениці.

"Переважна більшість підприємств у 2024 році змінили структуру на користь сої. Збільшили площі посіву сої, зменшили посів кукурудзи. Ми додали на користь ярої пшениці в 2024 році. З нашого розуміння це культура, яка дає результат і висококласне зерно".

Олександр Овсяник. Суспільне Чернігів

Що впливає на роботу фермерів

За словами Олександра Овсяника, блокада на українсько-польському кордоні суттєво впливає на роботу аграріїв.

"Це все відзначається на ціні продажу, на темпах продажу, і, як результатом, на економічній ефективності всієї роботи компанії. Економічний результат в кінці набагато менший, ніж ми собі очікували".

Серед цьогорічних перешкод для фермерства — активні бойові дії у прикордонних районах Харківщини, Сумщини й Чернігівщини, розповідає Олександр Овсяник. Їх компанія відмовилась від обробітку 700 гектарів землі на Харківщині та Сумщині.

Новини України