У Вінниці проводять безкоштовні заняття з вишивки

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Фото: Суспільне Вінниця

У Вінниці проводять безкоштовні заняття з вишивки в обласному центрі народної творчості. Вишивати учасниць навчає заслужена майстриня народної творчості, етнографиня Наталя Шпак-Косаківська.

Фото: Суспільне Вінниця

Заняття у центрі проходять раз на тиждень. Збираються щосереди, за вишивкою проводять від двох до трьох годин, сказала Наталя Шпак-Косаківська. Натепер його відвідує 9 учасниць.

Фото: Суспільне Вінниця"Наші найдавніші техніки вишивки це і низинка, просте занизування, білим по білому. Ми опанували прозоро-рахункові техніки, потім дівчата самі вибирають і вони хочуть шити", — сказала Наталя Шпак-Косаківська.

Олена Ярова розповіла, спершу вишиває для себе, потім оздобить сорочки для доньки та сина. Це будуть її перші вишиванки з українським орнаментом.

Фото: Суспільне Вінниця"Тут кожна ниточка має свою справу, треба усе вираховувати, бо десь тільки не так і все треба розпускати і все перешивати вже не раз", — розповіла Олена Ярова.

Білими нитками по білому полотну вишиває Світлана Омелянчук. Сказала, цьому ремеслу вчилася онлайн. Коли ж побачила, що у центрі народної творчості набирають групу для відтворення технік саме Подільської вишивки вирішила долучитися.

"Жінки — це є берегині, тому для них дуже важливо вміти. Тому я теж хочу навчитися і передати майбутнім поколінням, щоб не втратити цю традицію та передати її іншим", — розповіла Світлана.

Фото: Суспільне Вінниця

Стартували заняття у вересні і триватимуть до травня. Свої роботи вишивальні презентують на виставці, яку у центрі народної творчості зорганізують до Всесвітнього дня вишиванки.

Новини України