Мешканці Охтирки намагаються захистити своє озеро, в яке зливають відходи

За інформацією: Суспільне Суми.

Фото: Суспільне Суми Приїжджає величезна біла така машина, і мене обдає цим неприємним запахом. Це відбувається вже тижня два-три, це я особисто чула цей запах. Ольга Косарєва, мешканка Охтирки

Озеро Ігнатенкове в Охтирці. Фото: Суспільне Суми

Фото: Суспільне Суми Це 20-тонні бочки, фури, ще й з причепами. І ці машини зливають прямо в очерет, прямо на дорогу, прямо в озеро якусь бордово-червону незрозумілу рідину. Там плавають лебеді, вони збиваються у кучку, видно, що вони тривожаться. Лідія Блінова, мешканка Охтирки

Пані Лідія розповідає, що іноді приїздить 12 машин на день. Деякі вдалося сфотографувати. Мешканці викликали поліцію, згодом отримали відповідь.

У відповіді написано: документи на дорогу є, товаротранспортна накладна є, порушень ніяких немає. Документи Богодухівського м’ясокомбіната. Нас, як жителів, возмущає: чому Харків не переробляє, Богодухів не переробляє оці м’ясні відходи? Чому нам в Охтирку?

Фото: Суспільне Суми

Суспільне направило листа до Богодухівського м’ясокомбіната з проханням роз’яснити ситуацію, але відповіді не надійшло. В Охтирській міській раді кажуть, що питання забруднення вод не належить до компетенції органів місцевого самоврядування.

Фото: Суспільне Суми Підприємство – надавач цієї послуги – це приватне підприємство. Ми не маємо права вмішуватись у його роботу. Чи надавало підприємство послуги по утилізації відходів, чи не надавало, в мене офіційної відповіді немає. Павло Кузьменко, міський голова

На підприємстві, яке займається очищенням стічних вод, розповіли, що мають договір на перероблювання рідких відходів виробництва Богодухівського м’ясокомбіната, але працюють з ними відповідно до природоохоронного законодавства.

Фото: Суспільне Суми Приймається згідно наших норм, у прийомний резервуар, куди ми перевозимо всі рідкі відходи автотранспортом, зливаємо туди, і потім вони проходять повний цикл нашого водоочищення, той же, що і стічні води міста. Олександр Давидов, інженер

Також охтирчани зверталися в обласну екоінспекцію. Після перевірки інспекція оприлюднила дані про те, що рівень кисню в озері Ігнатенкове майже у 6 разів менший за норму.

Досі вони виливають, і щодня, і багато. Яка вже кількість – ми заморилися стояти там. Але як блисне сонечко – ми вже закупаємо їжаки і будемо кидати на дорогу, і хай вони як хочуть, так і їздять, ми їх не будемо пропускати туди.

За даними обласної екоінспекції, у 2022 році очисні споруди на озері Ігнатенкове були пошкоджені внаслідок обстрілів з боку Росії. Тоді відбувся скид в озеро неочищених стічних вод.

Новини України