«Ми впливаємо на глобальну безпеку у світі»: у Сумах організували екошколу для молоді

За інформацією: Суспільне Суми.

Захід «Green REstoration Acadeny». Наталя Ярошенко/Facebook/Наталя Ярошенко

Організаторка заходу — засновниця проєкту про вплив війни на довкілля “EnWar_mental”, науковиця та волонтерка, Наталка Ярошенко.

“Перший день ми перевели в онлайн-формат, залучили молодь, яка знаходилася в межах області. Ми говорили про вплив війни у кожному регіоні країни, залучили спікерку з Гамбурзького університету. Другий день ми почали тестувати гібридну частину. Останній день — хакатон — говорили про те, як ЄС долучається до даної тематики. Окрім фінансової, це моменти, що пов'язані з політичною адвокацією. Також залучали студентів до квізу зі статистичною інформацією від Міндовілля.

Захід «Green REstoration Acadeny». Наталя Ярошенко/Facebook

Участь у навчанні взяли понад 40 учасників. Це школярі, студенти, вчителі як міста, так і області. Серед них майбутній агроном Антон Ветошко.

“Найбільш зачепив факт про масштаби "у нуль" знищених лісів. У Луганській області лісу вигоріло, як площа Львову, це доволі велика цифра, враховуючи, що це більше степовий регіон. І фактором впливу на мене стало те, що я і сам зі сходу. Проєкт розповідав про вже готові методи вирішення та наштовхував на роздуми про внесення власних ініціатив в це питання. Також здобув безліч корисної інформації, яка буде корисна мені як студенту”, — говорить Антон.

Наталя Ярошенко. Наталя Ярошенко/Facebook

Як війна вплинула безпосередньо на Сумщину — Суспільному розповіла Наталя Ярошенко. Далі пряма мова від неї.

Наталю, які є руйнування довкілля в області?

Сумщина після окупації зазнала неабиякого впливу на довкілля. Під постійними обстрілами два національні парки перлини Сумщини НПП “Деснянсько-Старогутський” та НПП “Гетьманський”. За останній рік проводилися дослідження по цих об'єктах, їх проводять в рамках україно-німецького проєкту “Ukraine nature”. У Сумах про цей аспект війни дуже мало знають.

Які справи в області стосовно ґрунтів, згідно з дослідженнями?

Сумщина страждає від пожеж внаслідок обстрілів. Пожежі це втрати, неконтрольовані міграції, втрати видового складу у флорі, вигорання родючого шару землі, забруднення ґрунту, води.

Відповідно до останніх даних щодо ґрунтів, яким чином вирви від снарядів мають вплив на забруднення. Вирва — це перемішування ґрунту, цей ґрунт певний час не зможе бути використаний в агрономії, проте з іншого боку, саме забруднення уламками боєприпасів, мін, знаходить на певній відстані від вирви — 3-5 метрів.

На Сумщині більшість лісів не можна відвідувати через замінування. Тобто вони залишаться без заходів лісогосподарського менеджменту. Це можливі втрати серед фауни через розрив мін і снарядів, залишені російськими окупантами.

Чи можна підрахувати збитки?

Підрахувати майже нереально. Ми ніколи не зможемо повністю порахувати збитки.

Не можна говорить про відновлення того чи іншого регіону до завершення війни з РФ. Суми збитків понад 72 млн грн, яку зазначали станом на минулий рік, на сьогодні є нерелевантною, бо на наш регіон скинули понад 400 авіабомб.

Як реагує молодь на такі дані?

Тема не проста і не проста в роботі над нею. Вони бачили, що проблема є і з нею можна щось робити. Молодь реагувала по різному. Я бачила в очах наших учасників не лише якесь засмучення, а усвідомлення того, що довкілля страждає. Молодь не готова ще бачити, що ми впливаємо на глобальну безпеку у світі.

Коли ми говоримо про ландшафти, забруднення ґрунтів, води, збільшення викидів вуглекислого газу, що несе збільшення тиску на парниковий ефект, ми змушуємо світову спільному замислюватися про глобальні наслідки. І цей зв'язок від локального до глобального викликає у молоді здивування, вони не готові бачити, що ми впливаємо на глобальну безпеку у світі. Це десь розгубленість, страх, але найбільше це усвідомлення, це те, над чим варто працювати, аби українці могли працювати над цими питаннями на інших рівнях і адвокатувати ці питання, починаючи від однолітків, батьків, розвінчувати пропаганду. Так, до речі, на Сумщині є випадки екологічного ІПСО.

Читати ще

Читати ще Мешканці Сумщини можуть розповісти про злочини РФ проти довкілля на території області за допомогою платформи «Свідок»

“enWAR_mental” — проєкт української команди, яка поширює знання серед дітей та молоді закордоном про екоциди російської армії в Україні. Для цього розробники проєкту видали комікс з доповненою реальністю.

Новини України