Щодоби на Кіровоградщині госпіталізують 15 пацієнтів з підозрою на інсульт. Куди швидка має везти хворого

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Машина швидкої допомоги приїхала на виклик. Фото ілюстративне: Суспільне Кропивницький

У Кіровоградській області є вісім лікарень, у яких укладений договір з Національною службою здоров’я на госпіталізацію пацієнтів з підозрою на гострий мозковий інсульт. Хворих везтимуть у найближчу з них або за межі регіону. Суспільне дізнавалось, хто це вирішуватиме.

За інформацією керівника обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Олександра Ярошенка, госпіталізація хворих з інсультом виключно до лікарень з відповідним контрактом – вимога законодавства. Тому керівник бригади екстреної медичної допомоги ухвалюватиме рішення щодо транспортування пацієнта у найближчу лікарню. Враховуючи географію Кіровоградщини це можуть бути лікарні в Умані, що на Черкащині, та Кременчуці Полтавської області.

Якщо говорити про область, то у Кропивницькому приймати хворих з інсультом можуть три лікарні, по одній такій лікарні розташовані в Олександрії, Знам’янці, Світловодську, Добровеличківці та Гайвороні.

"За добу госпіталізують, в середньому, 15 пацієнтів з підозрою на гострий мозковий інсульт, за місяць, відповідно – близько 500. Бригади іноді долають понад тисячу кілометрів за добу".

Пацієнтів з Голованівської, Побузької та Благовіщенської громад Голованівського району везуть до міста Гайворон, з Бобринецької, Новгородківської, Долинської, Гурівської, Устинівської громад Кропивницького району та Новомиргородської, Рівнянської й Маловисківської громад Новоукраїнського району – до Кропивницького, з Новоархангельської, Підвисоцької та Надлацької громад Голованівського району – до Умані або Добровеличківки, з Вільшанської громади Голованівського району, Новоукраїнської та Глодоської громад Новоукраїнського району – до Добровеличківки, з Онуфріївської громади Олександрійського району – до Кременчука, з Петрівської громади Олександрійського району – до Олександрії.

Новини України