На Кіровоградщині оселять мешканців дитбудинків сімейного типу з Лисичанська

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Кімната Ульяни та Вероніки у будинку в Войнівці. Суспільне Кропивницький

Будівлі для облаштування житла купили у приватного власника за понад 34 мільйони гривень за гроші з бюджету Лисичанської міської військової адміністрації. На утримання мають на рік 5,5 мільйонів гривень. Це гроші з міського бюджету, розповіла Оксана Волошина.

Приживання у малому груповому будинку наближене до сімейного устрою, сказала директорка Наталія Козьменко. Є кімнати для дозвілля, діти мають вільний цілодобовий доступ до кухні – це одна з відмінностей від інтернату. "Як раніше було в дитбудинках – харчоблок. А в кухні вони можуть зайти, приготувати собі чай, сервуванням займатись, булочки робили з нашою кухарем. Вони навчаються всього – приготування їжі, перуть білизну, прибирають разом з вихователями. Бо основна наша мета, коли вони стануть дорослими, щоб вони не розгубилися у світі, а мали змогу вільно себе почувати".

Вихованка будинку Ульяна розповіла про свій розпорядок дня: "Якщо школа, то ми прокидаємось о 06.30, збираємось, їмо. Їдемо в школу, приїжджаємо, обідаємо. Є година вільного часу, йдемо на прогулянку, робимо уроки, відпочиваємо. Трохи прибираємо в кімнатах".

Одна з шести вихователів Валентина Нечипоренко говорить, що з дітьми працювати легко: "Вони не відчувають себе скуто, не соромляться. Добрі відносини, як в сім’ї".

Зі слів директорки будинку, діти потрапляють сюди після того, як вичерпані всі можливості їх оформити в родину: "Якщо такої можливості немає, на жаль, будуть поки в нас. Або, може, і на добро. Але скажу відверто, це діти, які все одно чекають на свою матусю, і для них вона найголовніша і найкраща. Вони з нею підтримують зв'язок. Ми не забороняємо. Так повинно бути".

Діти з дитбудинків Лисичанська живуть у притулках України й закордону, розповіла заступниця начальника Лисичанської військової адміністрації Оксана Волошина. "До повномасштабного вторгнення в нас було на обліку 308 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Наразі 264 дитини залишаються в цьому статусі. Ми змогли зберегти всім життя, здоров’я, евакуювали дітей на безпечну територію".

Нині мешканці 10 дитячих будинків сімейного типу живуть в орендованих будівлях. Для них та інших переселенців з Луганщини у Войнівці готують приміщення.

"У нас є ще така ідея: багато людей похилого віку, які залишились самотніми, без дітей, без онуків, без родини. І от у Войнівці люди, які будуть мати бажання переселитися з орендованих квартир у Войнівку, зможуть спілкуватись з такими дітками, які залишились без сім'ї. Щоб один одного змогли обігріти й знайти втіху один в одному. Так роблять у таких країнах, як Канада, Америка".

Ремонт приміщень для дитбудинків продовжують, щоб перевезти дітей з інших міст. Скільки у Войнівці зможуть поселити людей, поки не знають.

Новини України