Оптимізація коштом переселенців. Чому влада скорочує виплати ВПО? (ОНОВЛЕНО) — новини Бердянська

Бердянці, які виїхали з окупації можуть залишитися без виплат ВПО. Вже з 1 лютого частина переселенців не отримуватимуть матеріальну допомогу.

Мінсоцполітики розробило проєкт постанови про продовження виплати допомоги тим ВПО, які отримували її до 1 серпня 2023 року та період виплат для яких завершується наприкінці січня 2024 року. Про це вказано на сайті відомства.

«Бердянськ 24» проаналізував документ. Виплати подовжать лише для окремих, найбільш вразливих категорій, зазначила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в ефірі національного телемарафону «Єдині новини».

«Найуразливіші мають продовжити (отримувати – ред.) виплати отримувати. А ті, хто уже, до прикладу, адаптувалися чи отримали житло, бо є такі випадки, чи мають роботу високооплачувану… Тобто підходи мають бути більш справедливі. Ті, хто потребують, мають продовжувати (отримувати – ред.) виплати та вони мають зростати. Є люди, які мають пенсію 25 000, 28 000 (гривень – ред.) їх небагато, але є. Є люди, які отримують 3700. Правда тій людині більше потрібно», — зауважила Верещук.

Як повідомили в ефірі телемарафону міністр соціальної політики Оксана Жолнович і міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, продовження виплат ВПО з 1 березня можуть очікувати наступні категорії:

  • Пенсіонери, у яких пенсія менше за 9444 грн;
  • люди з інвалідністю I та II груп;
  • батьки-одинаки;
  • діти-сироти;
  • мешканці прифронтових територій.

Також пані Верещук пояснила причину скорочення виплат ВПО.

«Ці зміни пов’язані з тим, що у нас зменшується дохідна частина бюджету. Ми напряму прив’язані до рішень наших партнерів. Партнери ставлять вимоги постійно верифіковувати виплати з метою їх зменшення чи оптимізації», — зазначила міністерка.

Вона додала, що «згідно з міжнародними лекалами два роки достатньо, аби переселенці адаптувалися».

На початку грудня переселенці створили петицію на сайті Кабінету Міністрів України, в якій автор просить залишити виплати на проживання для ВПО з зони активних бойових дій та окупованих територій. Наразі петиція вже набрала необхідну кількість голосів. 26 січня оголошена дата надання відповіді.

ОНОВЛЕНО о 20:05

Сьогодні, 26 січня, Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про продовження виплат внутрішнім переселенцям до 1 березня 2024 року. Про це на своїй сторінці в Телеграм повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Голова уряду уточнив, що після 1 березня правила виплат будуть змінені. Тоді право на допомогу ВПО матимуть такі категорії громадян:

  • пенсіонери;
  • особи з інвалідністю I чи II групи;
  • діти з інвалідністю, діти-сироти і діти, що позбавлені батьківського піклування;
  • інші вразливі категорії.

Джерело

Новини України