Власноруч зібрав і встановив вітряки: як господарює енергонезалежний пенсіонер з Борзни

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Вітряки, зібрані власноруч і встановлені Іваном Тичиною. ФОТО: Суспільне Чернігів "Ось ці всі кабеля – на вітряки. Це один і другий міст: один – на один вітряк, і – на другий. Випрямлена електроенергія далі йде у кухню і в дім", – показує своє господарство Іван Тичина.

Кабелі спускаються у літню кухню – до автомобільних акумуляторів.

"Акумулятори для того, що коли вітру нема, – накопичувач електроенергії. Ну, як в автомобілі – повністю схема автомобіля", – пояснює чоловік.

Іван Тичина з Борзни показує своє господарство. ФОТО: Суспільне Чернігів

В будинку стоїть перетворювач напруги з 12 вольтів від акумулятора на потрібні побутові 220.

"Це контролер, який контролює всю електроенергію, що видає вітряк. Це – вольтметр. А це – на сонячні батареї, але вони зараз не роблять – снігом засипані", – пояснює далі Іван Тичина.

Іван Тичина у своїму дворі. ФОТО: Суспільне Чернігів

Вітрогенератори й усю свою автономну домашню електростанцію Іван зібрав сам. В його домі з одних розеток – струм від загальної електромережі, з інших – його, домашній, струм. Витрати на електроенергію настільки не значні, що на лічильник чоловік ніколи не дивиться:

"Лічильник ось він, але я зним, як сказати, не спілкуюся. Що він там накручує, то приходять майстри, знімають покази".

За електрику чоловік платить близько 30 гривень щомісяця. Стільки приблизно "намотує" холодильник – єдиний прилад в домі, що постійно підключений до загальної електромережі.

"Було гривень 30, коли було сонячно, а тепер – вітру другий раз немає і сонячні тепер не роблять, так буває і більше".

Іван Тичина наточує цеп. ФОТО: Суспільне Чернігів

Свою вітрову електростанцію чоловік зробив за рік до російського вторгення. Під час минулорічних блекаутів, його домашня електроенергія стала в нагоді сусідам.

"Приходили, заряджали телефони; приходили сусіди, щоб акумулятор зарядити. (Так що, блекаутів ви не боїтесь? – кор.) А що боятися? Окремо я ніякої мети не мав, а просто – аби… Я практично додому нічого не купую, з такого, що самому не можна зробити, у мене все саморобне", – розказує Іван Тичина.

За освітою він – хімік. А любов до техніки пояснює генетикою. Каже: цим захоплювався його батько, передалось – його сину. Саморобне у нього все, починаючи від пересувної техніки. Також саморобні й усі господарські механізми: від крупних до дрібних.

Іван Тичина біля трактора. ФОТО: Суспільне Чернігів "Я за життя два трактори зібрав, двоє – аеросаней і зробив снігохід на пневмоходу. Ну, то – в молодості, тоді в голові не було, мабуть. Тепер приходять сусіди. Які ж тут заробітки можуть бути? Сусіду наточив (цепа – ред.), поговорили щось, про війну. Ну, в общем, десь так", – говорить Іван Тичина.

Хобі допомагає сімдесятирічному чоловікові відволіктись від самотності. Каже: сам живе півтора року, а господиню знайти поки не може.

Новини України