У Сумах судять колишнього керівника обласного управління охорони здоров’я та його заступницю

За інформацією: Суспільне Суми.

Фото: Суспільне Суми

"Серед учасників тендерної закупівлі брали участь ряд суб’єктів господарювання, три з яких були пов’язані між собою, про що було достеменно відомо Бутенку як начальнику управління охорони здоров’я. Також, перебуваючи на посаді голови тендерного комітету, Скуба за співучасті з Бутенком приховали найбільш вигідну тендерну пропозицію. Вартість одного концентратора там становила менше від останніх на понад 4 тисячі гривень. Я підкреслюю, це було 513 газових концентраторів, відповідно сума не маленька", — зазначив прокурор Сергій Корнющенко.

За версією прокуратури, було прийнято менш економічно обґрунтовану пропозицію, внаслідок чого державному бюджету заподіяно збитків на загальну суму понад 4 мільйони гривень. Сторона захисту із обвинуваченням не згодна.

"Обвинувачення є сфабрикованим, незаконним, протиправним. Сторона захисту буде займати активну позицію доведення того факту, що вказані матеріальні цінності придбавались по нижчим від ринкової вартості цінам. А суми збитків щодо 4 мільйонів гривень, інших – вони сформульовані внаслідок незаконного проведення слідчих та експертних досліджень. У зв’язку з епідемією ковід, ціни на відповідні кисневі концентратори саме в той період різко зросли, оскільки держава виділяла грошові кошти і йшла закупка великими партіями. І порівнювати ціну, яка була в період епідемії з ціною, яка зараз, на наш погляд, є непрофесійно", — пояснив захисник Василь Матішинець.

Фото: Суспільне Суми

Додатково Сергія Бутенка звинувачують у тому, що перебуваючи на посаді керівника Сумського обласного центру екстреної медичної допомоги, він закупив по високій ціні пальне для службового транспорту.

Прокурор Сергій Корнющенко зазначив: "За відсутності будь-яких коливань на ринку нафтопродуктів, підписав договірні документи з ТОВ "Лівайн-Торг". Внаслідок чого, не проконтролювавши належний стан виконання даного договору, щодо безпідставного підвищення цін на вказані нафтопродукти, було спричинено також шкоду бюджету у сумі 229 тисяч 870 гривень 20 копійок".

"Я прийшов в центр екстреної медичної допомоги наприкінці 2021 року. У 2021 році були проведені (я ще там не працював) міжнародні торги по придбанню пального. Мене звинувачують в тому, що я в січні місяці 2022 року, перед війною, підписав дві додаткових угоди на пролонгацію на 20% договору, який проводив не я. Пального було менше ніж на місяць, і якби я не підписав цю угоду, тендер не відбувся, бо почалася війна, і фактично ми б зупинили роботу служби. А ми її продовжили до наступного тендеру, майже до осені працювали всі бригади. Цими моїми додатковими угодами, що ми на 230 державі, мене звинувачують, наніс збитків, ми забезпечили роботу, і ми ні на хвилину не зупиняли своєї роботи під час війни", — розповів Сергій Бутенко.

Прокуратура також подала позови на стягнення з обвинувачених суми шкоди.

"Ви визнаєте свою вину? – Ні. Я не визнаю. Повністю не визнаю. Я працював завжди на державу, чесно", — заявив Сергій Бутенко.

"Обвинувачення зрозуміле? – Обвинувачення зрозуміле. — Чи визнаєте ви свою провину? – Не визнаю", — повідомила обвинувачена Олена Скуба.

На наступних засіданнях суд розпочне дослідження доказів.

Читати ще

Читати ще Жительку Сумського району засудили на 6 років за співпрацю з Росією

Новини України