Прихисток для безхатьків і не тільки. Як працює під час морозів Центр перебування бездомних у Кропивницькому

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Кімната у Центрі перебування бездомних у Кропивницькому. Фото: Суспільне Кропивницький

15 додаткових місць, які облаштували нині, ізольовані від кімнат, де живуть мешканці центру, розповів Олександр Желізняк. "Тому людина може прийти сюди, переночувати. На наступний день, якщо є бажання, жити тут, пройти медичне обстеження, і залишитись".

У Центрі перебування бездомних у Кропивницькому облаштували на час морозів 15 додаткових місць. Фото: Суспільне Кропивницький

До повномасштабного вторгнення Росії проводили рейди, під час яких допомагали безпритульним дістатися прихистку. Нині такої можливості немає, говорить директор.

"Кількість рейдів зменшилась у зв’язку зі зменшенням кількості працівників. З 11 осіб двоє мобілізовані. Ми займаємось не лише тим, що людина прийшла, 90 днів прожила, і пішла на вулицю. Ми займаємось її працевлаштуванням, виготовленням документів".

Їжею тривалого зберігання мешканців центру забезпечують міжнародні благодійні організації, каже Олександр Желізняк. "Тут є борошно, крупи різного виду, олія, консерви. Не видаємо клієнтам на руки продукти, а видаємо, щоб вони готували. На одну людину йде на добу 25 грамів олії, 40 грамів макаронів, 140 грамів крупи".

Кухня у Центрі перебування бездомних у Кропивницькому. Фото: Суспільне Кропивницький

Всього у Кропивницькому налічують 967 бездомних, сказав Олександр Желізняк.

Як уникнути обморожень, розповіла головна санітарна лікарка області Надія Оперчук.

"Температура повітря сягає 13 – 15 градусів морозу. При відносній вологості вітру це відчувається ще набагато холодніше. Взуття повинне бути на товстій підошві, якщо необхідно, то навіть підкладати теплі устілки. Слід не забувати про головні убори. Тому що через непокриту голову втрачається до 25 відсотків тепла організму. Не стояти на місці й рухатися, тому що через рух людина зігрівається, бо це пришвидшує кровообіг. У морозну холодну погоду рекомендуємо їсти гарячу їжу, і калорійну".

Новини України