У світі може спалахнути ще одна війна: як від перемоги України залежить доля Тайваню

В мире может вспыхнуть еще одна война: как от победы Украины зависит судьба Тайваня

Керманич Китаю Сі Цзіньпін у новорічному зверненні заявив, що "воззʼєднання" Китаю з Тайванем неминуче. Він підкреслив, що "у цьому полягає головний національний інтерес" і послався на бажання народу, до того ж — по обидва боки тайваньської протоки. Є мало місць у світі, де за російською повномасштабною війною і українським опором стежать настільки ретельно, як на Тайвані.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Яни Слєсарчук.

Тайвань — острів-парадокс. Його визнає за незалежну державу лише 12 країн і Ватикан. Водночас Тайвань — 19 економіка світу, унікальне місце виготовлення мікросхем.

У разі будь-якого військового загострення — це колапс світової економіки гірший за глобальну фінансову кризу дві тисячі восьмого. Саме тому новорічні заяви керманича Китаю щодо Тайваню весь світ розглядає під мікроскопом. Цьогоріч Сі Цзіньпін мало кого потішив.

"Воз'єднання батьківщини — історично неминуче. Співвітчизники по обидва боки Тайванської протоки мають бути повʼязані спільною метою і розділити славу омолодження китайської нації", — сказав він. 

Після Другої світової Китаєм прокотилася громадянська війна, в якій перемогли комуністи. Партія, що програла — "Гоміньдан" на чолі з генералісимусом Чан Кайші, а також тодішні парламент та адміністрація і їхні прибічники — втекли на Тайвань. Загалом туди перебралися близько двох мільйонів людей. Але за сімдесят років політичної незалежності від материка партія "Гоміньдан" розвернулася на сто вісімдесят градусів. І тепер саме на її перемогу — покладається Китай, адже зараз "Гоміньдан" — в опозиції. Одночасно президентські і парламентські вибори на Тайвані призначені на 13 січня.

Тайвань від перших днів повномасштабного російського вторгнення напружено стежить за Україною. Низка західних політиків останні роки твердила: Україні категорично необхідно допомагати. Бо якщо Китай побачить, що Америка заплющує очі на російську агресію — наступним буде Тайвань.

"Я хочу, аби китайці побачили, що вторгнення до сусіда не настільки легке, як може здатися. Найкращий спосіб захистити Тайвань і світовий порядок — це зробити так, аби Путін програв", — казав сенатор США від республіканців Ліндсі Грем.

Нарощення військової міці навколо Тайваню — це теж елемент китайських пропагандистських зусиль. Юрій Пойта, аналітик Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння, який зараз перебуває в Тайбеї, переконаний: найближчі кілька років Китай навряд чи нападе. Але він точно готується до нападу.

На воз'єднання з Китаєм за останніми опитуваннями погоджуються не більше 5 відсотків жителів Тайваню, приблизно половина тайванців бояться війни.

https://tsn.ua/exclusive/u-sviti-mozhe-spalahnuti-sche-odna-viyna-yak-vid-peremogi-ukrayini-zalezhit-dolya-tayvanyu-2483671.html

Джерело

Новини України