Привласнив три мільйони гривень. На Кіровоградщині повідомили про підозру підряднику, який неякісно відремонтував дорогу

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Прокуратура повідомила про підозру директору підрядної організації «Укрмодуль». Фото: прокуратури Кіровоградщини

На Кіровоградщині повідомили про підозру підряднику, який неякісно відремонтував дорогу у Світловодську, а бюджетні гроші у сумі майже три мільйони гривень привласнив. Це висновки експертних досліджень, які отримали прокурори.

За інформацією речниці обласної прокуратури Наталії Алєксєєнко, за даними слідства, Кіровоградська ОДА та підприємство, очолюване підозрюваним, у 2017 році уклали договір капітального ремонту дороги на вулиці Єгорова (нині Городоцька – ред.) у Світловодську. Невдовзі після завершення робіт вона почала руйнуватись.

Експертні дослідження засвідчили, що підрядник використав менше будівельних матеріалів, ніж заявлено у проектно-кошторисній документації. Зокрема, суттєво зменшив товщину підсилення дорожньої подушки, а деякі роботи, передбачені проектом, взагалі не виконав. Завищення підрядником вартості виконаних робіт у звітній документації складає три мільйони гривень.

Справу розслідують за статтею "Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем". Санкція статті передбачає покарання – позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Гарантія на ремонт дороги 10 років

Дорогу у Світловодську ремонтували з 2017-го по 2019-ий роки за гроші з Державного фонду регіонального розвитку та обласного бюджету. Її протяжність – три кілометри. Витратили майже 50 мільйонів гривень, розповів Суспільному міський голова Світловодська Андрій Маліцький. Виконувало капітальний ремонт підприємство "Укрмодуль".

“На цю дорогу давалась гарантія 10 років. І з 2020 року почалась заміна дорожнього полотна, яку ще по гарантії виконувала організація "Укрмодуль". Кримінальна справа триває з 2019 року, в рамках якої беруть зразки, щоб з’ясувати причину руйнування цієї дороги".

Експертизу в рамках досудового розслідування проводив Кіровоградський державний науково-дослідницький експертно-криміналістичний центр МВС України.

Дорогу у Світловодську ремонтували з 2017-го по 2019-ий роки за гроші з Державного фонду регіонального розвитку та обласного бюджету. Фото: Суспільне Кропивницький

Поки тривають розслідування, дорогу не ремонтуватимуть – говорить голова обласної ради Юрій Дрозд.

"Треба шукати винних, починаючи з проектно-кошторисної документації, яка розроблялась на цей відрізок. На сьогоднішній день ця дорога не введена в експлуатацію і громада не прийняла її на свій баланс. Будемо вирішувати це питання по мірі надходження грошей з державного бюджету".

Сказав, у бюджеті області на 2024 рік витрати на ремонти доріг не планують, тільки на утримання.

Підрядник давав на відремонтовану дорогу 10 років гарантії. Фото: Суспільне Кропивницький

Щоб громада утримувала дорогу, вона має бути відремонтована, вважає міський голова Андрій Маліцький.

"Хочу нагадати, що виконавця робіт – “Укрмодуль” – визначило обласне управління капітального будівництва. Я вважаю, що такої ситуації не сталося б, якби вони контролювали всі ці процеси".

Директор підрядної організації "Укрмодуль" сказав Суспільному, що за порадою адвоката, коментарів не дає.

Фото: Суспільне Кропивницький

Зі слів Наталії Алєксєєнко, нині прокуратура направила до суду клопотання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу.

Новини України