Обстріл аеродрому «Канатове»: суд продовжив запобіжний захід Червінському

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Роман Червінський на засіданні Київського апеляційного суду 15 травня 2023 року з оскарження запобіжного заходу. Фото: Суспільне / Каріна Бугайченко

Шевченківський районний суд Києва 13 грудня продовжив запобіжний захід Роману Червінському, якому оголосили підозру в справі щодо обстрілу російськими окупантами аеродрому "Канатове" у Кіровоградській області.

Про це повідомив кореспондент Суспільного із зали суду.

Червінський перебуватиме під вартою ще 60 діб до 10 лютого без права на заставу.

Суд також зобов’язав керівника відділу забезпечення досудового розслідування СБУ через погіршення здоров’я забезпечити підозрюваному необхідне лікування та харчування.

Адвокати планують подавати апеляцію.

Захисники Червінського до цього заявили про відвід судді, але отримали відмову.

Прокурори просили про закрите засідання без ЗМІ. Суд відхилив клопотання прокурорів — засідання продовжиться у відкритому режимі.

Далі сторона обвинувачення клопотала про долучення листа від Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Зміст — невідомий.

Адвокати звернулися до суду з проханням надати 15 хвилин, аби ознайомитися з клопотанням та листом Залужного.

Суд оголосив перерву в засіданні. Червінський отримав можливість прочитали лист головнокомандувача ЗСУ.

Роман Червінський у залі суду читає лист головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, 13 грудня 2023 рік. Фото: Нікіта Галка/Суспільне

Адвокат виступив проти долучення листа, бо, на його думку, прокурор робить підміну допиту свідків. Також, вважає сторона захисту, там є відомості, які не стосуються справи.

Червінський зазначив, що справжній лист Залужного має інший, відмінний номер, аніж номер листа із запитаннями від прокуратури. Червінський звинуватив прокурорів у фабрикації.

Адвокати просили допитати в суді головнокомандувача ЗСУ і ще одного свідка. Правозахисниця Людмила Куса пояснила, що раніше захист звертався до ОГПУ з вимогою допитати Залужного, втім їм відмовили.

За її словами, пізніше слідчий суддя задовільнив таке клопотання і дозволив викликати головнокомандувача ЗСУ для допиту. Адвокати чекали, нагадували листами про необхідність викликати повісткою до суду Залужного, втім цього зроблено нібито не було.

Прокурори заперечили проти виклику Залужного через те, що це не засідання розгляду справи по суті.

Суд клопотання адвокатів про виклик головнокомандувача ЗСУ відхилив.

Прокурор розкрив низку подробиць у справі

Прокурор вказав, що, за даними слідства Роман Червінський під час служби в Силах спецоперацій не перебував на посаді, яка дозволяла здійснювати розвідувальну діяльність.

Правоохоронці стверджують, що Червінський здійснював перевірку та розвідував інформацію в межах операції з доставлення літака до України.

Слідчі також сказали, що Червінський брав участь у листуванні в Telegram із російським військовим Носенком. У ході цього листування планувалося приземлити на "Канатове" літак ВКС РФ Су-34 (це звучить вперше).

За даними слідства, Червінський віддав наказ, яким попросив відрядити 20 військових Збройних сил для тренування (не уточнюють якого) на аеродромі "Канатове", що свідчить про те, що Червінський розглядав саме цей аеродром для можливої посадки.

Прокурор заявив, що військовому армії РФ для здійснення посадки літака була надана інформація саме про аеродром "Канатове", внаслідок чого окупанти здійснили атаку 9 ракетами, 8 з яких впали на території аеродрому. Встановлено, що це були ракети "Іскандер" та X-22.

У результаті атаки загинув військовий, постраждали низка службовців, а також зазнали пошкоджень літаки і майно на території аеродрому.

"Таким чином, Червінським здійснено комплекс дій з проведення узгоджених з метою, завданнями, місцем і часом заходів для створення умов передачі Збройним силам України військового літака збройних сил РФ", — зазначили представники обвинувачення.

Слідство провело понад 20 експертиз, які свідчать про завдані збитки.

Зі слів прокурора, Червінський нібито був попереджений про контррозвідувальні заходи в рамках цієї операції з боку ФСБ РФ.

У листі, процитованому прокурором, Залужний вказав, що не створював відповідну групу. Також головнокомандувач ЗСУ зазначив, що не віддавав наказ на проведення операцій, бо СБУ не дала погодження.

"Червінський, діючи умисно, тобто без узгодження та координації своїх дій з Головним управлінням розвідки МОН України, чи іншим розвідувальним органом, тобто явно перевищуючи надані йому як військовій службовій особі владу та службові повноваження, в період часу з липня 2022 по 22.07.22, передав вказану інформацію військовим службовим особам…", — додали в обвинуваченні.

Сторона обвинувачення вимагає тримання під вартою без права на заставу.

Своєю чергою адвокатка Куса попросила змінити підслідність від Служби безпеки України до Державного бюро розслідувань.

Захист також заявив, що госпіталь СБУ не проводить необхідного медичного лікування через погіршення стану Червінського.

Адвокатка стверджувала, що Червінський не перевищував своїх обов'язків, а всі його дії були покроково погоджені. За її словами, при цьому розвідувальні дії здійснював уповноважений співробітник Служби безпеки і Червінський самостійно дій ніяких не вчиняв.

Куса вказала, що немає доказів того, що СБУ заборонила проведення операції, а Залужний нібито знав про проведення операції.

Окрім цього, правозахисниця говорила, що до цієї справи аеродром "Канатове" обстрілювався двічі, що призводило до збитків.

У справі, за словами Куси, вказана сума збитків 45 мільйонів гривень, але не вказано чи не зрозуміло, як слідство розділило завдані збитки.

Інший адвокат із посиланням на допити свідків заявив, що про операцію було відомо командувачу Повітряних сил Миколі Олещуку. Окрім цього, додав він, було залучено Повітряне командування "Центр" і його керівника, а також в усному порядку доповідалося тодішньому голові СБУ Івану Баканову, який також залучив службу контррозвідки СБУ.

Новини України