“Щоб не було другого наступу”: сапер розповів про мінування кордону з Росією та розмінування території Сумщини

За інформацією: Суспільне Суми.

Фото: Суспільне Суми

Після цього снаряд транспортують для знешкодження. Загалом, розповідає Тимофій, робота з розмінування потребує максимальної уваги. Згадує один із небезпечних моментів: “Це були перші дні, перша ОЗМ-72 — протипіхотна міна, яку ми знайшли. Нас було троє, ми її витягли, почекали, підійшли. Почали довбати землю під нею, а там була Ф1. І вона не вибухнула тільки тому, що її ставили навесні, вона замулилася землею. І тому чека, вона майже відскочила, але залишилась. Це мій другий день народження”.

Фото з особистого архіву Тимофія

Читати ще

Читати ще Інженерні війська на Сумщині показали як працює робот-сапер

Нині, розповідає сапер, стало складніше виявляти розтяжки, встановлені російськими військовими: "У перші дні вони ставились — це якась металева волосінь, це була не лєска, її можна було побачити. Зараз — це більш замасковано, скритно, вже використовують іншу вибухівку, яка на невилучення стоїть. Це більш пластикова річ, ніж металева".

Фото: Суспільне Суми

Однак, і таку вибухівку можна виявити металошукачем: "Дуже багато пластикових мін, але якийсь елемент металевий присутній. Тому їх важко знайти, але цілком можливо”.

Для такої роботи потрібна гарна фізична підготовка, каже військовослужбовець: "Якщо взяти обмундирування, воно важить близько 20 кг. Плюс, коли ти виходиш на поле мінувати, ти ще тягнеш 4 міни. Кожна з них — це 7-10 кг. І це фізично дуже важко".

Фото: Суспільне Суми

Якщо на початку війни підрозділ Тимофія займався розмінуванням територій Сумщини, то зараз вони мінують прикордоння: "Мінуємо, підриваємо якісь другорядні шляхи. Це для того, щоб не було другого наступу на Сумську громаду”.

Фото: Суспільне Суми

Поділився Тимофій і своїм бажанням після перемоги: "На місяць поїду на море…якщо це буде зима, поїду в Карпати, на сноуборд”.

Новини України