Сквер Випускників у Сумах хочуть перейменувати на честь Героїв третьої окремої штурмової бригади

За інформацією: Суспільне Суми.

Авторка петиції Наталя Ярмак. Фото: Суспільне Суми

Олексій – боєць третьої штурмової бригади ЗСУ. Наразі проходить реабілітацію після поранення. Чоловік сказав, що в третій штурмовій дійсно служить багато сумчан.

Син Наталії, Нікіта Ярмак, загинув 18 серпня 2023 року на Донецькому напрямку під час штурму. "Ми планували, хотіли поставити там меморіальний камінь. Щоб шанувати наших хлопців, щоб місто Суми пам’ятало наших хлопців. Вони здобувають цю перемогу в реальних боях. Ми не забираємо сквер, ми просто хочемо, щоб вшановувалися і щоб була пам’ять", – сказала жінка.

Мова йде про сквер в мікрорайоні Добровільна, біля школи № 16. Місцеві мешканці називають його сквер Випускників, і вважають перейменовування саме цього скверу недоцільним.

Фото: Суспільне Суми

"Поруч зі сквером розташована церква Святого Андрія Первозванного, де є спеціально присвячені стенди загиблим учасникам бойових дій, учасникам АТО. Там теж постійно відбуваються, на жаль, відспівування наших захисників. І поруч стоїть хрест всім захисникам загиблим Сумщини, який там уже, здається, з 2017 року стоїть. Тому фактично це місце таке унікальне для всіх нас. І присвячувати їх комусь одним було б, можливо, і не зовсім доцільно", – вважає мешканець Добровільної Андрій Моша.

Сквер, за словами Андрія Моши, був ще за радянських часів. Як проєкт громадського бюджету існує з 2017. Територію, додає, доглядають місцеві мешканці. "Я там особисто мешкаю 10 років, я можу це спостерігати на власні очі — як змінюється мікрорайон, як змінюються самі мешканці. І для них це є таким принциповим моментом, мені здається, те, щоб він так і залишався сквером усіх тих, хто живе, хто допомагає, хто працює", – вважає чоловік.

Ту частину петиції, де мова йшла про перейменування вулиці, на сесії підтримали. Назву ж скверу вирішили залишити поки незмінною. "Є певна історія у цього скверу. По вулиці заперечень не було, і це буде перейменоване точно. По скверу надали доручення управлінню профільному суспільних комунікацій, які повинні опрацювати, зібрати мешканців однієї й іншої сторони для того, щоб знайти спільне рішення", – сказав тимчасово головуючий на сесії міськради Вадим Акпєров.

Рішення міської ради влаштувало присутніх бійців частково, сказав військовий Олексій. Наталя Ярмак додала: на перейменуванні скверу наполягатиме й надалі.

Читати ще

Читати ще На Сумщині судитимуть жінку, яка співпрацювала з ФСБ та передавала розвіддані про дислокацію Сил оборони — прокуратура

Новини України