Навчає правил з мінної безпеки: чернігівський сапер «Кракен», який підірвався на міні, повернувся до роботи

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Олександр Борисенко з позивним «Кракен». ФОТО: Суспільне Чернігів

Чотири місяці чоловік провів у лікарнях. Потім – протезування в США та реабілітація в Україні.

Повернутись до розмінування сапер нині не може через те, що на його протезі є металеві частини, які можуть створювати перешкоди для металошукачів, з якими працюють його колеги. Тому зараз Олександр навчає дітей та дорослих правилам мінної безпеки.

Олександр Борисенко з позивним «Кракен» проводить заняття з мінної безпеки. ФОТО: Суспільне Чернігів"Коли приїжджаєш та починаєш розповідати, то люди скрізь вуха пропускають, але коли я наводжу приклад своєї ситуації, коли я підірвався при виконанні обов'язків, то вони вже починають до цього ставитись дуже серйозно. Тому що я показую, чим це може закінчитись і розповідаю також історії, чим це погано закінчилось для моїх колег з інших областей, які, на жаль, загинули", — розповів Олександр Борисенко.

Вибухонебезпечні предмети. ФОТО: Суспільне Чернігів

Олександр розповідає, попередня робота йому подобалась набагато більше, проте ця —допомагає застерегти від небезпеки якомога більше людей, як дорослих, так і дітей.

Про історію чернігівського сапера, ми розповідали у червні 2023 року:

Першочергово рятувальники мобільного класу виїжджають у громади Чернігівської області, які під час повномасштабного вторгнення були під окупацією російських військ. Після свого відходу росіяни залишили тисячі мін та снарядів. Відвідали рятувальники і село Макіївка, яке у лютому 2022 року окупували російські війська.

"Піротехніки обстежили всі наші території, які були окуповані, але пізніше, ми теж знаходили небезпечні предмети, які були так сховані, що неозброєним оком їх не можливо було б побачити. Діти найбільше тягнуться до таких незнайомих предметів. Ось такі класи безпеки — дуже корисні", — розповіла виконувачка обов'язків сільського голови Макіївської сільради Вікторія Осадча.

Вікторія Осадча. ФОТО: Суспільне Чернігів

Окрім теоретичних знань, спеціалісти ДСНС дають дітям також приміряти своє спорядження.

Про те, як рятувальник "Кракен" носив 200-кілограмові тубуси від авіабомб та збирав тисячі переглядів у "Тік-Ток" Суспільне розповідало у 2022 році:

Новини України