Право на демобілізацію. У Кропивницькому родини військових вийшли на акцію

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Це – рідні бійців, які захищають Україну з перших днів і місяців повномасштабного вторгнення Росії. Фото: Суспільне Кропивницький

На акцію вийшли майже пів сотні людей. Фото: Суспільне Кропивницький

Чоловік Ольги повернувся з-за кордону, щоб захищати Україну від російського вторгнення. Він перебуває на фронті 20 місяців. Тричі був поранений.

"Воював на сході, потім на півночі України, тричі отримував поранення, одне з яких було дуже тяжке. Але найголовніше те, що військові дуже виснажені морально. Мій чоловік і його побратими не вимагають того, щоб їх демобілізували назавжди, вони просто хочуть відпочинку. Тому ми будемо виходити і вболівати за них, будемо просити владу нарешті замінити їх, будемо робити це до тих пір, поки нас не почують".

Акцію влаштували на площі Героїв Майдану у Кропивницькому. Фото: Суспільне Кропивницький

Під час акції збирали підписи під зверненням, зокрема, до Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

"Ми вимагаємо, щоб наші військкомати (терцентри комплектування – ред.) краще працювали. Нехай вони мобілізовують нових чоловіків. Нехай забирають їх з кафе, з спортзалів і заміняють ними наших хлопців", – сказала Наталя.

24 лютого 2022 року в Україні ввели воєнний стан і загальну мобілізацію на 90 днів. Від початку повномасштабного вторгнення Росії воєнний стан і загальну мобілізацію продовжували сім разів, востаннє – з 16 листопада до 14 лютого.

"Відповідно до абзацу 2 пункту 7 статі 23 Закону України для мобілізованих військовослужбовців, які проходять військову службу під час особливого періоду, термін служби встановлюється відповідно до строків, визначених рішенням Президента України. У тому числі із закінченням особливого періоду або оголошенням рішення про демобілізацію. Але незважаючи на це, військовослужбовці мають право демобілізуватися у зв’язку із досягненням граничного віку перебування на військовій службі, а саме досягнення 60 років. Також за сімейними обставинами та за станом здоров’я", – сказав Ярослав Мороков – заступник начальника відділу Кіровоградського терцентру комплектування.

Фото: Суспільне Кропивницький

Нині до Верховної Ради поданий законопроект № 9142 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення строків військової служби за призовом під час мобілізації". Зареєстрував його у березні народний депутат Олексій Гончаренко. При ухваленні він дозволить звільнятися з військової служби мобілізованим після 18 місяців служби, за бажання. Суспільному автор законопроекту сказав наступне:

"Якщо людина втомилася, то вона зможе звільнитись і після цього п'ять років не підлягати мобілізації. Комітет з питань національної безпеки повинен законопроект розглянути, визначитися і далі він має бути внесений на порядок денний сесійних засідань. Але це може бути з ініціативи комітету, спікера Верховної Ради, питання більшості, просто політична воля в парламенті".

Акція тривала годину. За цей час зібрали пів сотні підписів. Їх кропивничани долучать до загального звернення всіх учасників акцій, які організовують в Україні.

Новини України