Поліцейські Києва викрили двох шахраїв, які «зібрали» близько 700 тис. грн на лікування військових та дітей. Фото

Правоохоронці Києва викрили шахраїв, які «збирали» гроші на лікування поранених військових та тяжкохворих дітей. Загалом зловмисники ошукали громадян на суму майже 700 тисяч гривень.

Про це повідомили в пресслужбі столичної поліції. Підозрюваним загрожує до 5 років позбавлення волі.

За словами правоохоронців, 25-річний та 23-річний мешканці Волині створили сторінку у соціальній мережі, де розміщували публікації про начебто терміновий збір коштів на благодійні потреби дітей та військовослужбовців Збройних сил України.

«Спільники розміщували фейкові публікації з прикріпленням відповідних фото. Зокрема, вони публікували історії про те, що необхідно рятувати життя дітям, які отримали тяжкі опіки. Користувачі соцмережі перераховували гроші на їх власні банківські рахунки у сумі від 300 до 2000 тисяч гривень. Окрім того, порушники відкривали терміновий збір на лікування поранених бійців ЗСУ та аби викликати довіру у читачів – розміщували фото бійців, які знаходили у різних новинах про війну», – розповіли в поліції.

Більшість використаної інформації про дітей та їх хвороби відповідали дійсності. Шахраї моніторили соцмережі та підшукували публікації, де батьки просять допомоги для лікування своїх діток. У подальшому вони дублювали інформацію на свою сторінку і для перерахунку коштів надавали власні банківські реквізити. Отримані кошти, а це близько 700 тисяч гривень, аферисти витрачали на різні розваги, покупки в магазинах та відпочинок в ресторанах.

За фактом шахрайства відкрито кримінальне провадження, а затриманим повідомили про підозру.

У пресслужбі Київської міської прокуратури закликали громадян, які перераховували кошти за реквізитами банківської картки, зазначеної під публікаціями на сторінках користувача «Степко Андрій Віталійович», «Степко Андрей», «Андрій Степко» в соціальній мережі «Facebook», поінформувати про такі факти окружну прокуратуру або Солом’янське УП ГУ НП у м. Києві.

Як повідомляв OBOZ.UA, у Києві суд визнав винними двох зловмисників, які облаштовували фейкові пункти обміну валют. Загалом вони ошукали громадян на 5 мільйонів гривень.

Джерело

Новини України