«Це частина української культури». Кропивницька майстриня досліджує народне гончарство Кіровоградщини

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Майстриня Лариса Кулініч. Фото: Суспільне Кропивницький

Понад 12 років досліджує народне гончарство Кіровоградщини майстриня Лариса Кулініч. Вона викладачка кафедри мистецької освіти в університеті імені Володимира Винниченка. У Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва розповіла Суспільному, що виготовляли гончарі Кіровоградської області.

Лариса Кулініч – майстриня кераміки, гончарства та художниця-керамістка. Працює в скульптурно-керамічній майстерні Центральноукраїнського університету. Жінка показала глиняні вироби, які привезла з села Цвітне Кропивницького району.

"У залежності від розміру, у кожної іграшки свій звук. Це не дуже ранні вироби, це іграшки-свищики, можна сказати копії знайденої цвітнянської іграшки. Я її довго шукала і знайшла".

Іграшки-свищики, привезені з експедиції в село Цвітне Кропивницького району. Фото: Суспільне Кропивницький

Говорить, в залежності від розміру у кожної іграшки свій звук.

"Пташки, бички, баранчики – це такі традиційні образи, які найчастіше використовувалися, які дуже любили народні художники та гончарі. У кожного з них свій звук, вони по-різному співають: чим менша камера всередині, тим вони дзвінкіші".

Пташки, бички, баранчики – це такі традиційні образи, які найчастіше використовувалися, які дуже любили народні художники та гончарі. Фото: Суспільне Кропивницький

Лариса Кулініч показала, як майстри-гончарі виготовляли глиняні іграшки.

"В народній іграшці все має бути кругленьким. Всі відстані, отвори міряються пальчиком, він має прокручувати між ніжками, всі заокруглення".

Після цього іграшку випалювали в печі при температурі 900 градусів.

"Скрізь, де жили люди, було гончарство. Це той універсальний матеріал, який м’який в обробці, але після випалу стає міцний, не пропускає воду, вогнетривкий. Кожен народ працював з цим матеріалом".

Майстриня говорить, важливо дослідити й зберегти мистецтво народних майстрів, бо це частина української культури.

Новини України