Померла під час операції з видалення родимок: поліція розслідує обставини смерті 27-річної жінки у Прилуцькій лікарні

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Вікторія Вольвич – сестра померлої Людмили. ФОТО: Суспільне Чернігів

З її слів, Людмила отримала направлення до стаціонару 7 листопада, після здачі всіх аналізів та рекомендацій хірурга. Косметична операція мала тривати до години. Мова йшла про епідуральну анестезіюЕпідуральна анестезія — один з методів регіонарної анестезії, при якій лікарські препарати вводять в епідуральний простір хребта через катетер. Ін'єкція призводить до втрати больової чутливості, втрати спільної чутливості або до розслаблення м'язів..

"Це була операція по видаленню родимок, яких була велика кількість і вони заважали їй ходити. Таке оперативне втручання моя сестра вже робила близько семи років тому. Оперував цей же лікар. Тоді все пройшло добре", – говорить Вікторія.

Зі слів жінки, про смерть їхній мамі повідомив лікар, який проводив операцію. Це сталося близько опівдня. І це був останній контакт медиків із рідними померлої.

"Лікар її запросив до свого кабінету і повідомив, що дочка померла внаслідок зупинки серця. Що спричинило зупинку серця – він не повідомив. Його фраза, зі слів мами, яка була присутня в кабінеті: «Я не знаю чому»".

Прилуцька центральна міська лікарня, де проходила операція. ФОТО: Суспільне Чернігів

За підрахунками рідних, Людмила померла близько 11:00. В цей час Вікторія доглядала за її дворічним сином.

"Вона боялася дуже. Ми переживали, як Матвій буде без неї ніч. Ми говорили: «Ти будеш в лікарні першу ніч, а Матвій із нами. Як він буде без тебе засинати? Як він без тебе буде спати?» Вона говорила: «Біля Матвія будеш і ти, і мама, і Саша (мій син) – ви будете разом, а я буду в лікарні сама»".

Жінка розповіла, що сестра місяць як повернулася з-за кордону для проведення планового щеплення сина. Там мешкала із цивільним чоловіком, який має інвалідність після участі в АТО. Сама на здоров’я не скаржилась.

"Вона здала всі аналізи. В нас є аналізи на руках. В нас є електрокардіограма. В нас є аналізи, які свідчать про те, що моя сестра була абсолютно здорова. Всі показники її здоров’я були «на відмінно». Це показники жінки 27 років".

Людмила, яка померла в Прилуцькій лікарні. ФОТО: Вікторії Вольович

Вікторія з адвокатом звернулася до поліції. Близько 16:00, коли вона прибула до лікарні, з її слів, у відділенні, де проводилася операція, крім однієї медсестри, нікого не було.

"Станом на 20:00 лікарня не повідомила про смерть людини. Тільки, з огляду на те, що я подала заяву до поліції, яка зараз інкримінує це по 140 статті, оперативна група виїздила у лікарню. Я вам скажу більше: коли оперативна група приїхала у лікарню, їм сказали: «В нас такої немає. В нас немає історії хвороби»".

Що кажуть лікарі

Головна лікарка Прилуцької центральної міської лікарні Яна Погоріла пояснила це так:

"Пацієнтка була плановою, госпіталізована в медичну установу, тобто вона померла в медичній установі. А от саме звернення родичів (чи будь-кого в інтересах родини, чи інтересах пацієнтки) є вже підставою для органів слідства поліції для проведення певних слідчих дій ".

Яна Погоріла – головна лікарка Прилуцької ЦМЛ. ФОТО: Суспільне Чернігів

Зі слів Яни Погорілої, з дня смерті Людмили в закладі розпочали внутрішню перевірку. Лікар, який проводив операцію, продовжує надавати медичну допомогу, оскільки "йому не вручена підозра".

"Я не маю повноважень надавати чітких коментарів, суджень і тим більше припущень. Єдине, що я хочу і наголошую на тому, що з боку адміністрації забезпечено вжиття всіх вичерпних дій, заходів для того, щоб розслідування було неупредженим".

Що каже поліція

За результатами заяви Вікторії Вольвич у поліції повідомили, що провели необхідні слідчі дії, які тривають і нині, призначили експертні дослідження. Відомості про заяву внесли до єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочали досудове розслідування.

Юлія Жукова – речниця Прилуцького районного відділу поліції. ФОТО: Суспільне Чернігів "За фактом вчинення кримінально правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 140 Кримінального кодексу України (неналежне виконання професійних обов’язків медичним працівником)", – уточнює речниця Прилуцького районного відділу поліції Юлія Жукова.

Суспільне також намагається отримати коментар лікаря, який проводив операцію. Його позицію ми готові оприлюднити в наступних матеріалах.

Новини України