Рукописи не горять: у Мелітополі окупанти плануюють «заборонити» українські книжки на законодавчому рівні

Рукописи не горят: в Мелитополе оккупанты планируют "запретить" украинские книги на законодательном уровне

Черговий абсурдний закон, який вирішили ухвалити рашисти, стосується літератури і торкнеться не тільки території рф, а й захоплених міст, зокрема — Мелітополя.

Депутати Держдуми хочуть заборонити росіянам читати книжки "іноагентів", екстремістів і терористів у бібліотеках, а жителям окупованих територій — українську літературу.

Відома своїми ініціативами щодо заборон книжок і любителька Сталіна єдинороска Олена Ямпольська, її однопартійці Шолохов і Германова, а також депутат від "Нових людей" Пєвцов внесли до Держдуми законопроєкт, який затвердить правила для розміщення в бібліотеках книжок за авторством "іноагентів", а також осіб, внесених до списку Росфінмоніторингу.

— Наразі на стендах і полицях загальнодоступних бібліотек вільно розміщують і надають у тимчасове користування документи, зокрема створені особами, занесеними до реєстру іноземних агентів. Таким чином, пропагуються і позиціонуються автори, діяльність яких спрямована проти безпеки Російської Федерації, — йдеться в пояснювальній записці.

Також депутати хочуть обмежити доступ жителів окупованих територій до української літератури:

— Фонди бібліотек, розташовані на територіях нових суб'єктів Російської Федерації, за роки їхнього перебування у складі України були укомплектовані українською пропагандистською літературою, яка має явно антиросійський характер і спрямована проти російських громадсько-політичних лідерів, і книжками, які героїзують націоналістів і зрадників, — заявили росіяни.

Утім, відсутність такого закону анітрохи не заважала окупантам масово вилучати українські книжки ще на самому початку окупації Мелітополя. Так, 2022 року окупанти та їхні пособники кошмарили шкільні бібліотеки: на ресурсах пропагандистів виходили цілі сюжети з виявлення "нацистської літератури".

Що примітно, жодної "націоналістичної книги" в сюжеті так і не показали. Напевно, фанатики "русского мира" з нетерпінням очікували побачити в українських шкільних бібліотеках біографії Степана Бандери або "Майн кампф", проте в кадрі миготять самі лише звичайні шкільні підручники українською мовою.

Найбільш "лютим" проявом "українського націоналізму", мабуть, варто вважати книгу другого Президента України Леоніда Кучми "Україна — не Росія".

Ищем национализм 2

Натомість на камеру рашистські міньйони із захватом розповідали про літературу "явно псевдо-історичного спрямування та націоналістичного характеру", маючи на увазі, зокрема, й історію Голодомору, який у росії вперто заперечують як факт, а також книжку пам'яті українських солдатів, які загинули з 2014 року.

Як завжди, для окупантів проявом "націоналізму" є одна лише згадка про Україну. Що стосується українських книжок, їх окупанти просто утилізували — рвали і палили, намагаючись знищити навіть будь-яку пам'ять про них.

Як ми повідомляли раніше, влада рф щосили готує чергові нововведення. Так у мін.отупленія рф "розглянуть можливість" додати "сучасних патріотичних виконавців" до списку творів, які вивчають на предметі музика в школах.

Зі зверненням додати сучасних "патріотичних" виконавців у шкільну програму до міністерства звернувся депутат Держдуми Сергій Колунов. Він заявив, що доповнити список "піснями патріотичної спрямованості сучасних авторів" запропонували батьки учнів та їхні викладачі. На цьому також нібито наполягають "хлопці в школах" і "дружини учасників спецоперації".

Як і слід було очікувати (а чого ще очікувати від влади рф), цю пропозицію вже підтримали в комітеті з освіти. Там зазначили, що пісні "не обов'язково про війну, а про ті основні цінності, які дбайливо зберігає наше сучасне російське суспільство", серед яких — "любов до батьківщини" і "дружба", і запропонували, щоб діти виконували "російську естраду" хором.

Які саме композиції увійдуть до списку, у мін.освіти не уточнили. У зверненні йшлося про те, що це мають бути сучасні композиції, "створені зовсім недавно на тлі проведення СВО"; за версією депутата, це прищепить дітям додаткове "почуття любові" до РФ. Сам Колунов заявляє, що до списку точно ввійдуть "улюблений гурт" кремлівського диктатора Путіна "Любе", Олег Газманов і співак Shaman (Ярослав Дронов).

Джерело

Новини України