Голова МВФ прогнозує, що відновлення економіки України сповільниться

Голова МВФ прогнозує, що відновлення економіки України сповільниться

Глава МВФ Крісталіна Георгієва

Невизначеність через війну і потенційні затримки в зовнішньому фінансуванні впливатимуть на ВВП, вважає Крісталіна Георгієва.

Економіка України виявилася стійкою в умовах війни; макроекономічні показники торік виявилися сильнішими, ніж чекалося. Проте у 2024 році відновлення сповільниться. Про це заявила глава МВФ Крісталіна Георгієва після рішення Ради директорів МВФ схвалити транш на 880 млн. доларів.

«Вторгнення Росії в Україну продовжує приносити Україні величезні соціальні та економічні витрати. Проте макроекономічна та фінансова стабільність збереглася, що відображає вмілу політику української влади, а також суттєву зовнішню підтримку», — вважає чиновниця.

Економіка України зросла на 5% у 2023 році після падіння на 29,1% у 2022 році, але у 2024 року темпи зростання знизяться до 3-4%, прогнозують в МВФ.

«У майбутньому… відновлення дещо сповільниться з огляду на надзвичайно високі ризики для перспектив, зумовлені головним чином виключно високою невизначеністю, пов’язаною з війною, а також потенційними затримками у зовнішньому фінансуванні», — зазначає Георгієва.

Влада України має проявляти пильність щодо цих ризиків, додала вона. За її словами, дуже важливо, щоб зовнішнє фінансування, виділене Україні всіма донорами, здійснювалося вчасно та передбачувано для захисту важко завойованої макроекономічної стабільності України.

Як ми вже писали, Рада директорів Міжнародного валютного фонду у четвер, 21 березня, схвалила виділення Україні четвертого траншу на суму приблизно 880 мільйонів доларів в рамках програми розширеного фінансування (EFF). Гроші мають надійти в Україну протягом двох-трьох днів.

Додамо, що 28 лютого 2024 року Рада Європейського Союзу, схвалила започаткування Інструменту Ukraine Facility загальним обсягом 50 млрд євро на 2024 — 2027 роки.

Джерело

Новини України