Танк, гармата, «Катюша», пам’ятник солдатам правопорядку. У Кропивницькому залишаються пам’ятки радянських часів

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Протитанкова гармата перед приміщенням колишньої чоловічої гімназії у Кропивницькому. Суспільне Кропивницький

Пам’ятників з військовою технікою радянських часів у Кропивницькому залишилося три. Вони підпадають під закон про деколонізацію, сказав Руслан Фросіняк.

"Танк на в’їзді у місто встановили на честь воїнів-танкістів, які звільняли Кропивницький – тоді Кіровоград — у січні 1944 року. Протитанкова гармата стоїть перед приміщенням колишньої чоловічої гімназії, а пам’ятник "Катюші", який встановили у 1974 році, біля автовокзалу №1. Ці об’єкти є маркерами радянської влади в Україні".

Гвардійський міномет «Катюша» у Кропивницькому. Суспільне Кропивницький

Місцевий житель Дмитро Завражний розповів, що згідно з табличкою, пам’ятник "Катюша" встановили до 30-ї річниці звільнення Кіровограда, що вже підпадає про закон про засудження тоталітарних режимів.

"Спочатку ми змінюємо таблички і пам’ятники перед очима, а потім вже змінюється свідомість людей".

Танк на в’їзді у Кропивницький. Суспільне Кропивницький

Член топонімічної комісії міськради Юрій Митрофаненко вважає, танк, гармата та "Катюша" мають бути збережені, а от таблички на них треба змінити. На них повинні бути написи пов’язані з перемогою над нацизмом.

Пам’ятник солдатам правопорядку у Кропивницькому. Суспільне Кропивницький

Ще два пам’ятники радянських часів присвячені людям. Один партизанам, які боролися за встановлення радянської влади у тодішньому Кіровограді, інший — солдатам правопорядку. Він замотаний плівкою з літа 2023 року. Це зробили працівники комунального підприємства "Благоустрій", бо пам'ятник містяни час від часу обливають червоною фарбою.

Пам’ятник партизанам, які боролися за встановлення радянської влади. Суспільне Кропивницький

Кандидатка історичних наук Світлана Проскурова вважає, ці пам'ятники встановлені людям, які воювали проти України.

"Персоналії, вшановані радянським тоталітарним режимом, вони воювали проти всього українського, і проти дисидентів тих самих".

На думку місцевого жителя Миколи Молодичука, пам'ятники треба прибрати.

"До 90-их років може вони були й доречні. Зараз це не потрібно. Це радянські часи, це Московія. Це те, що зараз робить Росія з Україною. Ми давно розсталися із "радянщиною", воно вже не на часі".

Суспільне надіслало запит у міністерство культури з запитаннями, чому за понад рік Кропивницька міська рада, на балансі якої перебувають пам’ятники радянських часів, не отримала дозвіл на їх вилучення з переліку пам’яток культурної спадщини, щоб змінити чи демонтувати. Отримали відповідь начальниці управління міністерства культури Наталії Войцещук. Вона сказала, підготовили проєкт наказу про визнання, що пам’ятник солдатам правопорядку Кіровоградщини, радянським танкістам, радянським артилеристам "Катюша" та пам’ятний знак на місці загибелі партизан та їхнього командира у парку "Ковалівський" не підлягають занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України та об’єктів культурної спадщини у Кіровоградській області.

Немає у переліку протитанкової гармати.

У міській раді чекають проєкт наказу від міністерства, сказав член топонімічної комісії. Коли отримають, винесуть питання про демонтаж пам’ятників радянських часів на розгляд виконкому або депутатів міської ради.

Закони про декомунізацію ухвалені Верховною Радою у квітні 2015 року і зобов’язують радянські назви змінити, символіку демонтувати. Торік у липні ухвалений закон про деколонізацію. Він зобов’язує звільнити публічний простір від російської та радянської пропаганди. На першому етапі, протягом шести місяців, це мали зробити органи місцевого самоврядування. Якщо не зробили, перейменування чи демонтаж повинен завершити голова громади протягом трьох місяці. Якщо цей етап не буде реалізований, повноваження переходять до голови обласної адміністрації.

Новини України