Що заважає заробляти на фрілансі? Головні помилки позаштатних співробітників

Що заважає заробляти на фрілансі? Головні помилки позаштатних співробітників

Фото: pexels.com

Число фрілансерів та людей на віддаленій роботі стрімко зросло в період пандемії та продовжує зростати. Але в той час, як одні вважають фріланс чудовою альтернативою звичній роботі в штаті, інші впевнені, що така робота не може приносити постійного доходу і тому може підійти хіба що як тимчасова.

Чому в одних чудово виходить працювати на фрілансі, а в інших – ні? Розібратися в цьому питанні Коротко про допомогли експерти.

Що менше стабільності, то більше фрілансу

Фріланс продовжує крокувати Україною широким кроком. За різними даними, сьогодні в нашій країні у «вільному плаванні» працюють понад мільйон людей, хоча експерти і не виключають, що цифри можуть бути набагато вищими. Рекрутери відзначають пряму залежність: що менше стабільності у всіх сферах економіки та бізнесу, то сильніше зростає попит на фріланс. Не дивно, що кількість фрілансерів і людей на дистанційці стрімко зросла під час пандемії і продовжує зростати.

– Коли люди відчули «свободу», отримали можливість працювати на кількох роботодавців, повернути їх назад у «рамки» буде складно, – вважає директор консалтингової компанії «Михайлов та партнери» Віталій Михайлов. — Насамперед фріланс процвітає в IT-сфері. Також на фрілансі часто працюють журналісти, рекрутери, дизайнери, бізнес-тренери, репетитори.

За даними біржі фрілансу Freelancehunt, до топ категорій, у яких найчастіше працюють українські фрілансери, увійшли:

дизайн — 32,5%; програмування — 19,99%; робота із текстами — 19,38%; аудіо та відео — 5,85%; перекази — 5,38%.

Експерти зазначають, що фріланс вигідний не лише працівникам, а й роботодавцям. Брати до штату співробітника для компанії виходить дорожче: потрібно його оформити на роботу або через ФОП, або платити податки, сплачувати лікарняні та відпустки. Фріланс, із цього погляду, виглядає набагато простіше: замовив роботу, отримав, заплатив — і можна прощатися хоч до наступного разу, хоч назавжди.

Втім, каже Михайлов, ці безумовні плюси мають і зворотний бік. Справа в тому, що фактично фрілансер є зовнішнім підрядником, а це завжди ризик залишитись без товару чи послуги, адже сьогодні позаштатний працівник є, а завтра – немає.

Робота на знос та демпінг: основні помилки фрілансерів

Бути успішним фрілансером виходить далеко не у всіх. Велике значення мають особисті риси людини – її вміння організувати роботу, навички тайм-менеджменту, мотивація. Хтось може самоорганізуватися і вкладатися в дедлайн без постійної присутності начальника «над душею», а комусь потрібен постійний облік і контроль. Також велике значення має здатність людини аналізувати помилки. Хтось легко навчається на чужих, а когось і свої промахи нічого не вчать.

Початківці та фрілансери з досвідом охоче діляться своїми помилками в Мережі. Це і страх відгукнутися на вакансію, і порівняння себе з іншими не на свою користь, і робота ночами та вихідними, і демпінг (цим часто грішать новачки, щоб роботодавець вибрав саме їх), і прагнення працювати на одного роботодавця. Останнє виглядає особливо дивно, враховуючи, що можливість працювати на кількох роботодавців одночасно і є однією із основних переваг фрілансу.

– Коли я лише розпочинала свою кар’єру «вільного копірайтера», у мене був замовник, який давав мені 90, а то й 100% роботи, – розповідає фрілансерка Світлана, яка зараз живе у Польщі, але продовжує працювати на українських роботодавців. – Для мене це було зручно: можна було працювати постійно в одному стилі, писати на більш-менш схожі теми та бути впевненою, що мене не «кинуть». Але потім проект закрився, і раптом я залишилася без роботи і без грошей. Найцікавіше, що і цей сумний досвід мене нічому не навчив. Я знову почала шукати одного великого замовника, щоб він був тим, хто дасть мені роботу та стабільність. Тільки через кілька років прийшло розуміння того, що правило диверсифікувати ризики, тобто, кажучи простою мовою, розкласти яйця по різних кошиках, працює не лише для інвесторів, а й для фрілансерів. Спочатку було важко, але після 24.02.2022, коли все пішло прахом — проєкти закривалися, компанії скорочували бюджети та економили на всьому, я зрозуміла, що зрештою все зробила правильно.

Самоорганізація і не лише

На думку директора консалтингової компанії TalentMatch, HR-експерта Наталії Слинько, фрілансери найчастіше припускаються двох протилежних помилок.

Перша – працювати менше, ніж працював в офісі, та відтягувати виконання замовлення на останній момент. Коли перебуваєш удома і навколо все «дуже неробоче», для ефективної роботи потрібно мати неабиякі навички самоорганізації, зазначає експерт.

Друга помилка – перепрацьовувати. Багато хто хапається за все, до чого дотягуються руки, набирають надмірну кількість клієнтів, працюють по 12-16 годин на добу і при цьому нічого не встигають.

Щоб бути успішним фрілансером, насамперед потрібно самоорганізуватись. Наталія Слинько радить уявити себе підприємцем, який відповідає перед клієнтами за результати своєї роботи, завжди перебуває на зв’язку, тримає на контролі усі проєкти та усі процеси. За її словами, два основні фактори, які допоможуть досягти успіху на фрілансі, — це високий рівень відповідальності та дисципліна.

Рекрутер міжнародного порталу Jooble Вікторія Потапенко також проводить аналогію між фрілансом і бізнесом, але в дещо іншому ключі: у фрілансі, як і в бізнесі, далеко не всі можуть досягти успіху.

– Навички самоорганізації та відповідальності є базовими, але цього недостатньо, – зазначила Потапенко у коментарі Коротко про. — Фрілансер має бути проактивним: шукати клієнтів, прокачувати свою експертність та розвивати особистий бренд. Рекомендую проявляти активність у різних тематичних онлайн-групах та біржах фрілансу, бути універсальним гравцем і поєднувати ролі маркетолога, продавця, адміністратора та менеджера по роботі з клієнтами.

Високий рівень орієнтації на результат є ключовим у досягненні успіху, продовжує експерт, адже більшість фрілансерів отримують оплату за виконану роботу, а не за кількість витраченого часу.

– Фріланс має свої переваги, такі як свобода у прийнятті рішень, віддалена робота, можливість самостійно вибирати робоче навантаження, але водночас вимагає високого рівня самостійності та багатозадачності, – підсумувала рекрутер.

Джерело

Новини України