Майстер-клас зі спогадами та мирна акція: у Вінниці вшанували пам’ять загиблих у Маріупольському драмтеатрі

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Вшанування пам’яті мирних жертв російського авіаудару по драмтеатру Маріуполя у Вінниці. Фото: Суспільне Вінниця

16 березня у Вінниці відбулися пам'ятні заходи до роковин трагедії у драмтеатрі Маріуполя. Це, зокрема, тематичний майстер-клас для маріупольців та мирна акція біля театру Садовського. Як все відбувалося бачило Суспільне.

Тематичний майстер-клас

Зокрема, у центрі "Я — Маріуполь" відбувся тематичний майстер-клас, під час якого учасники створювали паперову інсталяцію драмтеатру з написом "діти" та ділилися спогадами.

Участь у ньому взяли близько десяти маріупольців. Серед них Ірина Шереметьєва, яка доєдналася до заходу із дітьми: 9-річним Святославом та 3-місячним Ростиславом. Два роки тому вона евакуювалася з міста разом зі старшим сином.

"На свій страх і ризик почали виїжджати з міста 15 березня. Мені тоді просто пощастило, — згадує Ірина. — Я пішла передати своїм сусідам записку з номерами телефону, щоб коли вони виїдуть, зателефонували моєму чоловікові та брату. А сусідка запитала: "Ти що збираєшся залишатися тут з дитиною?". Відповіла їй, що так, бо там були мій дідусь з бабусею і я не можу їх залишити. Вона каже: "Іди, збирайся і кажи бабусі з дідусем, щоб вони також їхали". Так ми виїхали до Бердянська. Досі називаю своїх сусідів янголами-охоронцями".

Фото: Суспільне Вінниця

За словами Ірини Шереметьєвої, першою новиною, яку дізналася на той момент був авіаудар по драмтеатру.

"Коли поставила на зарядку та увімкнула телефон, перша новина, яку отримала — це те, що влучили у драмтеатр. Це був такий шок, що досі мурахи по тілу, як згадую. Я плакала без сліз. Дуже важка новина була. Це багато жертв і про це не потрібно забували. Треба згадувати й шанувати пам'ять кожного, хто загинув. І це стосується не лише драмтеатру. Кожна смерть — це біль для нашої держави", — каже Ірина.

Фото: Суспільне Вінниця

Організувала майстер-клас Аліна Рашевська — фахівець культурних проєктів центру "Я — Маріуполь". Суспільному дівчина розповіла, що все життя прожила у Маріуполі. Залишити місто була змушена напередодні трагедії — 15 березня.

"Війна застала зненацька, ми були шоковані. В якийсь момент стало так гучно, що повилітали шибки й двері. Ми залишили Маріуполь 15 березня. Коли виїжджали із міста, з'явився мобільний зв'язок. Друзі сказали, що є "зелений коридор" і треба терміново їхати туди. Вирушили, навіть не зупиняючись, до Запоріжжя. Дуже довго були в дорозі й приїхали пізно вночі", — згадує Аліна Рашевська.

Фото: Суспільне Вінниця

Дівчина виїжджала разом з мамою, хлопцем та двома молодшими братиками.

"На наступний день, 16 березня, відкрила телефон та побачила, що зруйнований мій університет. А потім дізналася і про драмтеатр. Це була шокова новина. Спочатку не могла повірити. Біля театру проживали наші родичі, дуже за них злякалися. Можна сказати, що це була перша "істерика" в нашої родини. До цього ми, хоч і були в шоковому стані, але трималися. А після драмтеатру це було щось таке, що неможливо передати словами", — розповіла дівчина.

Фото: Суспільне Вінниця

Драмтеатр вона називає серцем Маріуполя.

"Це акт цинічного нападу. Там не було військових, там був напис "діти". Це доказ того, що Росія знищувала мирних людей. Що їх метою було не звільнити, а зруйнувати місто, знищити його історію, людей та їхні родини. Дуже важка подія, бо саме в цей театр постійно ходила в дитинстві, водили на вистави зі школи, там завжди відбувалися усі концерти, дні міста. Це бала величезна площа, де влаштовували новорічні ярмарки. Щоразу, як десь гуляли, потрапляли туди", — згадує Аліна.

Мирна акція

О 17:30 біля театру Садовського відбулося вшанування пам'яті мирних жертв російського авіаудару по драмтеатру Маріуполя.

Фото: Суспільне Вінниця

До акції долучилися маріупольці, жителі міста, працівники вінницького театру та студенти. У руках вони тримали плакати з надписами "Маріуполь пам'ятає" та "Драмтеатр. Діти".

Фото: Суспільне Вінниця

Перед будівлею учасники лампадками символічно виклали слово "Діти".

Фото: Суспільне Вінниця

Також усі присутні вшанували загиблих авіаудару, хвилиною мовчання.

Що відомо про обстріл драмтеатру у Маріуполі

  • Маріуполь російська армія захопила у травні 2022 року після майже трьох місяців запеклих боїв та оборони. У місті було зруйновано значну частину будинків та інших об’єктів.
  • Україна й міжнародні правозахисні організації звинувачують Росію у численних скоєних у Маріуполі воєнних злочинах. Обстріл пологового будинку й удар по Маріупольскому драматичному театру, де ховалися люди, — одні з них. Міноборони Росії називає ці звинувачення "фейками".
  • Організація Amnesty International визначила, що 16 березня Росія умисно обстріляла Маріупольський драматичний театр, попри те, що їм було відомо, що там ховаються сотні мирних жителів. Правозахисна організація зібрала свідчення 53 людей, які були свідками бомбардування драмтеатру, 28 з яких — перебували всередині або поруч із театром під час вибухів. Amnesty International також проаналізувала супутникові зображення та радіолокаційні дані безпосередньо перед бомбардуванням і незабаром після нього, завірені фото- та відеоматеріали, надані постраждалими та свідками, а також два комплекти архітектурних планів театру.
  • В травні видання Associated Press опублікувало розслідування про авіаудар російської армії по маріупольському драмтеатру 16 березня. Журналісти припустили, що кількість загиблих є вдвічі більшою за ту, що надала українська влада: йдеться не про 300 людей, а щонайменше про 600 загиблих.
  • У середині травня 2022 року російські військові завершили розбирати завали драмтеатру у Маріуполі та відкрили територію, а наприкінці року почали зносити будівлю.

Новини України