«Здоров’я не вистачає хоч трошки пожити у своїй квартирі» – як після російської окупації відновлюється Тростянець

За інформацією: Суспільне Суми.

Світлана Моїсеєнко. Фото: Суспільне Суми

Зараз, розповіла жінка, мешкає у готелі, який надала міська рада, і чекає закінчення ремонту: "Треба ж опалення ще поставити, штукатурку, стяжку треба зробити, бо тут було стільки піску. Де він дівся той пісок".

Не залишала будинок і продовжує тут жити Світлана Яценко, її квартира вціліла більше за сусідську: "У нас спальні цілі, а кімната, прихожа, двері – у нас вигоріли всі. Підвіконня все лежало, лоджія, балкон весь був розбитий".

Світлана Яценко. Фото: Суспільне Суми

Тендер на ремонт цієї п`ятиповерхівки Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Сумській області оголосила наприкінці липня 2023 року. Капітальний ремонт будинку обійдеться у 22,8 млн гривень.

Фото: Суспільне Суми

Нині тривають роботи і над відновленням багатоповерхівки по вулиці Нескучанська, яка під час окупації міста у березні 2022 року вигоріла вщент. Там не залишилось жодної вцілілої квартири. Наразі будівельники займаються електромонтажними роботами та встановлюють міжкімнатні перегородки.

Фото: Суспільне Суми

"На даху ізоляцію поклали, заклали пробоїни там, дірки від бомб. Замонолитили плити, які були зруйновані, поставили балконні блоки, робимо міжквартирні перегородки, перший під’їзд вже готовий, робимо на другому під’їзді. Ну, до серпня зробимо", – розповів виконроб Олексій Охріменко.

Фото: Суспільне Суми

У громаді, за інформацією міського голови Юрія Бови, під час окупації були пошкоджені або знищені 1550 об’єктів. 120 квартир у багатоповерхівках та 12 приватних будинків зруйновані повністю. Загальні збитки сягають понад 100 млн доларів. Такі цифри у 2022 році озвучили фахівці проєкту RebuildUA, які фіксували руйнування.

Фото: Суспільне Суми

Місцеву лікарню, де до останнього залишались працівники та пацієнти, впритул обстрілювали з танків. Медичний заклад фактично зруйнували на 30 %. Та він відновив свою роботу у перші дні, після деокупації.

Були пошкоджені у місті й заклади культури. Один із них — музейно-виставковий центр "Тростянецький". Заклад відновив свою роботу у серпні 2022 року. У панській садибі Кеніга довелося замінювати вікна, які повилітали від вибухової хвилі. Російський снаряд розірвався поряд із будівлею краєзнавчого музею, який і нині зачинений.

Музейний комплекс «Тростянецький». Фото: Суспільне Суми

"Це пам’ятки архітектури національного значення і тому, щоб їх ремонтувати, потрібні спеціальні дозволи із Міністерства культури. І що там говорити, великі кошти, щоб відремонтувати саме ці пам’ятки. Але зараз ми над цим працюємо і були створені комісії, які оглядали пошкодження і направлені листи до Міністерства культури і шукаємо спонсорів", – розповіла виконуюча обов'язки директорки музею Аліна Толстих.

Нині у Тростянці, розповів заступник міського голови Максим Синявін, спільно з Агенцією відновлення та службою відновлення інфраструктури Сумської області реалізується кілька проєктів.

"Це насамперед ремонт центральної дороги Н-12, яка проходить через місто Тростянець. Це відновлення будинків двох житлових 60 квартирних п'ятиповерхових це відновлення поліклініки внутрішній ремонт, оскільки там майже всі перегородки були пошкоджені і найбільш постраждала ця будівля і утеплення корпусів нашої лікарні".

Нині розпочаті підготовчі роботи і по відновленню залізничного вокзалу, який разом із площею російські військові під час окупації використовували для своїх потреб – ховали там свою техніку та катували місцевих мешканців.

Привокзальна площа, місто Тростянець. Фото: Суспільне Суми

До вторгнення російських військ на площі працювали близько трьох десятків магазинів, розповів Максим Синявін. Усі були розбиті у період окупації. Нині триває обговорення проєкту відновлення і самої площі, разом із магазинами.

"90% всього, що було в Тростянці, якщо це навіть не зруйнований об'єкт, то повністю було розграбоване все не було, у людей не залишилось там ні товару, нічого, щоб далі працювати. Тому дехто закрився, але є нові підприємці, які відкриваються, тому баланс в цьому приблизно є. Але все одно, по надходженню, наприклад ПДФО зараз менше ми можемо порахувати".

Залізничний вокзал у Тростянці. Фото: Суспільне Суми

Відновлення залізничного вокзалу, згідно з тендером, який оприлюднила Служба відновлення та розвитку інфраструктури області обійдеться у майже 117 мільйонів гривень. Завершити реконструкцію підрядник має до кінця листопада цього року. На два місяці раніше завершити ремонти мають і у двох багатоповерхівках міста, куди серед інших мріє повернутися і Світлана Моісеєнко:

"Я дуже надіюся. Тому що в мене вже здоров’я не вистачає хоч трошки пожити у своїй квартирі (плаче, – прим. ред.)".

Читати ще

Читати ще «Накривали своїм тілом, щоб не вбило дитину». Історії з Тростянецького пологового відділення

Новини України