Заслужений донор України: за 30 років вінничанин Ігор Стремецький здав майже 70 літрів крові

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Донор Ігор Стремецький здає гров для перевірки гемоглобіну. Фото: Суспільне Вінниця

Ігору Стремецькому 50 років. Нині працює столярем-будівельником на залізниці понад 15 років. Почав здавати кров 30 років тому через війну, після служби в батальйоні миротворчих сил ООН у тодішній Югославії.

"Побачивши, як там люди гинуть, розумів, що потрібно допомагати. Почав здавати кров і продовжую доти, доки можу", — сказав Ігор.

Фото: Суспільне Вінниця

22 січня 2021 року Ігор Стремецький отримав звання Заслуженого донора України.

"Подзвонили. Я навіть не знав, що таке взагалі дають. Сказали, що мене подали в заявку. Сказали, що маю право отримати заслуженого донора України. Я ніколи в житті не прагнув отримати звання цього. Я вважаю, що це повинно бути в кожного в душі. Я знаю, що багато людей, які хворі, які потребують, діти маленькі й батьки, воїни наші, які потребують цієї крові. Зараз це дуже думаю потрібно. І думаю кожна людина могла б зробити цей внесок свій", — пояснив Ігор Стремецький.

Нагорода Заслуженого донора України. Фото: Суспільне Вінниця

Завідувачка відділу забезпечення донорськими кадрами Наталія Баяк підкреслила, що рідкісна група крові Ігора (4 позитивна) — важливий ресурс, і закликала інших донорів приходити на збір крові.

"Четверта група крові – це рідкісна група крові. Її не так багато, але буває так, що одночасно кілька пацієнтів лежить і наших запасів не вистачає, тому ми запрошуємо наших таких донорів, щоб вони приходили і поповнили наші запаси", — завідувач відділу забезпечення донорськими кадрами Наталія Баяк.

Фото: Суспільне Вінниця

Здавати кров можна раз на 2 місяці. Забір стандартний — 470 мл. Донори не лише допомагають іншим, а й підтримують власне здоров'я, зазначила Баяк.

"Донація крові на організм впливають дуже позитивно. Тому, що іде омолодження самих клітин крові і люди, які здають багато разів", — завідувач відділу забезпечення донорськими кадрами Наталія Баяк.

За словами Ігора Стремецького, здавати кров буде доки це можливо. Якщо матиме гарне здоров’я, то до 65 років здійснить не одну донацію, і врятує не одне життя.

Новини України