Індексація пенсій: кому підвищать виплати на Сумщині

За інформацією: Суспільне Суми.

Альона Заставенко. Фото: Суспільне Суми

Альона Заставенко наголошує, що пенсія індексується не залежно від її розміру та категорії отримувача: за віком, через втрату здоров`я чи годувальника.

"Мінімальний розмір пенсій встановлено у розмірі 2361 грн, а максимальний складає 10 прожиткових мінімумів. Також, після проведення індексації мінімальний розмір підвищення становить 100 грн, а максимальний — 1,5 тис. грн".

Крім того, визначено вікові гарантії із виплати пенсій, пояснює Альона Заставенко.

"Зокрема, жінки та чоловіки, які мають необхідний стаж роботи 33-35 роки (відповідно) і не працюють, то вони не можуть отримувати менше, ніж 3370 грн, не менше такого ж розміру пенсії отримують і громадяни старше 80 років зі стажем роботи 20-25 років. Категорія 75+ за наявності стажу 20-25 років — не менше 3240 грн. Що ж стосується громадян до 70 років зі стажем 30-35 років, то вони не можуть отримувати менше 2980 грн. Така ж мінімальна гарантія і для людей з інвалідністю 1 групи, не залежно від факту роботи чи наявного стажу".

Посадовиця зазначає, що громадянам із категорії внутрішньо переміщених осіб (стосується окупованих територій — прим. авт.), які вже набули право на отримання пенсій, аби їх отримувати і надалі необхідно звернутися до органів Пенсійного фонду для верифікації особи. І після відповідної процедури їх виплати теж будуть проіндексовані.

"На сьогодні в Україні з`явилася нова категорія пенсіонерів — це військові, які набули право отримувати виплати через втрату працездатності під час виконання бойових завдань. Для них теж передбачена індексація. Її розмір — 12,8 %".

Під індексацію пенсійних виплат не потрапили ті пенсіонери, яким виплати призначалися вже цього року.

Читати ще

Читати ще «Хоч би дожити до миру»: історія подружжя з малолюдного села на Сумщині

Новини України