В якому стані перебуває Сумський центр екстреної медичної допомоги після ракетної атаки

За інформацією: Суспільне Суми.

Фото: Суспільне Суми

В корпусі, який пошкодила ударна хвиля, розташовувалася адміністрація та бухгалтерія Центру, підсобні приміщення, а також – диспетчерська.

Фото Оксани Скрипченко

Завідувачка станції меддопомоги Оксана Скрипченко в момент удару була на зміні. Працівників закладу одразу розмістили в інших кабінетах, тож виїжджати до хворих не припиняли. Самі ж лікарі “швидкої” були готові надавати допомогу травмованим на місці – попри стрес.

"Фельдшер з нашого кабінету переодяглася, взяла рукавички – і побігла допомагати. А ми справлялися зі своєю роботою, бо все одно надходили до нас кардіограми", – розповіла лікарка Валентина Сотіна.

Читати ще

Читати ще 2 загиблих та 26 поранених: що відомо про наслідки ракетного удару по Сумах

"Ми бачили, куди воно прилетіло, то бригади наші, фельдшери, лікарі повискакували. Тільки успіли одягти рукавички, турнікети з собою в карманах, бинти в карманах, серветки в карманах. Ми уже надавали допомогу, у нас біля нашого фонтанчика стоять такі лавки, посідали туди постраждалі, яких виводили, і ми надавали допомогу", – розказала Завідувачка станції меддопомоги Оксана Скрипченко.

Фото Оксани Скрипченко

На лавочці біля будівлі про події 7 березня нагадують скривавлені пов’язки та бинти. Серед самих лікарів ніхто не травмувався, розповів Сергій Бутенко, але поранені могли й бути, якби не випадок, що стався за кілька хвилин до вибуху:

"До нас прилетів лелека і от він з самого ранку ходив по даху приміщення. Він почав ходити, стукати, перевіряти, почав ламати гілочки. Ніби планував вити гніздо. Ну і хлопцям, які в нас на ремонтній зоні працюють, я кажу: "Хлопці, можливо якесь пристосування зробіть, поставте на дах, може він у нас тут оселиться?". І хлопці зробили такий йому каркас. І саме вийшли з ремонтної зони, куди хвиля найбільша і найсильніша була і допомагали з цим гніздом. Фактично, якби вони були там — це 100% би вони постраждали".

Фото Оксани Скрипченко

Приміщення закладу капітально відремонтували у 2016 році. Кошти на це, за словами Сергія Бутенка, виділили з обласного бюджету: "Було виділено 32 млн грн, це були колосальні на той момент кошти. Тут було стягнуте приміщення, четвертий поверх добудов".ний і проведений був ремонт гаража, благоустрій".

Фото: Суспільне Суми

Відновлювати доведеться не лише фасад та приміщення, а й машини "швидкої" – внаслідок вибуху пошкодились 10 автівок, говорить Оксана Скрипченко.

Фото: Суспільне Суми

Суму збитків, що завдав російський удар, поки не підраховували, каже Сергій Бутенко – зараз в Центрі екстреної допомоги продовжують документувати пошкоджене майно.

Читати ще

Читати ще «Операційні тимчасово не працюють». Як ліквідовували наслідки ракетного удару у сумській лікарні

Новини України