«Ми за справедливість»: чому на Вінниччині мешканці села проти знесення будівлі, яка в аварійному стані

За інформацією: Суспільне Вінниця.

У селі Бохоники, що на Вінниччині, жителі проти знесення будівлі по вул. Незалежності, 57. Фото: Суспільне Вінниця

У селі Бохоники, що на Вінниччині, жителі проти знесення будівлі по вул. Незалежності, 57. Нині вона в аварійному стані. Її хочуть знести, натомість збудувати помешкання для переселенців.

Фото: Суспільне Вінниця

У громаді 27 лютого провели слухання з цього питання. 5 березня на сесії сільської ради — депутати проголосували за знесення аварійної будівлі. Про це Суспільному розповів голова Агрономічної сільської ради Сергій Сітарський.

Фото: Суспільне Вінниця

Сказав, приміщення в центрі Бохоників за адресою Незалежність, 57 — комунальна власність.

"Громада вирішує, більшість людей своїм рішення підтвердили, що це треба. Для 9 тисяч громади – може бути власна думка, ми пропонуємо. Що ви хочете, лишити так, щоб руйнувалось. Внутрішньо переміщені особи – це вже наші люди, їм треба десь жити", — зазначив Сітарський.

Фото: Суспільне Вінниця

5 березня, за підрахунками Суспільного понад 30 людей, тримаючи в руках плакати з написами "Ми за справедливість!" зібралися біля приміщення. Про це Суспільному розповіла кореспондентка з місця події.

Фото: Суспільне Вінниця

Олександр Нечипуренко Суспільному розповідає, служить у ЗСУ. Нині приїхав у відпустку. Будинок, який місцева влада хоче знести він та ще 11 осіб орендували.

"Я чинний військовий, приїхав офіційно у відпустку. 2 роки перебуваючи на фронті зібрались із приводу знесення будівлі. Місцева влада попереджала про знесення. До цього попередники надали нам це приміщення в оренду. Вони сказали виготовляйте документи. На перспективу вкладайте кошти, робіть ремонти", – розповів Нечипуренко.

Фото: Суспільне Вінниця

Учасник АТО/ООС Петро Бондар у приміщенні планував облаштувати магазин для дерев'яних виробів. Розповів, 6 років тому йому місцевою владою було надано квадратні метри у будівлі оренду для розвитку власної справи.

"Ми зробили тут ремонт з дружиною і планували наш сімейний бізнес – це столярну справу. Це вироби наші, щоб громада бачила, купувала, плюс робочі місця податки", — сказав Бондар.

Юрист Агрономічної сільради Богдан Паничук каже, діють виключно в правовому полі.

"В нас наявні приміщення нежитлові на території громади. Це і Горбанівка, де майже в центрі села є нежитлове приміщення, яке може передбачене під оренду комерційних об'єктів, магазинів.Томами не проти, якщо сподобається це місце включити в перелік об'єктів", — сказав Паничук.

Фото: Суспільне Вінниця

Сільський голова Сергій Сітарський сказав, на місце старої будівлі Міжнародна організація з міграції планує до 2025 року збудувати три будинки для внутрішньо переміщених осіб. Їхня громада одна з 63 в Україні, куди міжнародні донори вирішили вкладати гроші.

В Агрономічній громаді, за словами Сергія Сітарського, зареєстровано понад 1300 внутрішньо переміщених осіб. Частина з них житло винаймають.

Новини України