Кабмін може продовжити термін прийому заяв на виплати ВПО

Питання продовження терміну прийому заяв на виплати від внутрішньо переміщених осіб розглядалося на засіданні Координаційного штабу з питань ВПО.

Під час засідання його учасники повідомили, що через велику кількість звернень щодо продовження виплат на проживання з 1 березня 2024 року в деяких органах соціального захисту населення та ЦНАПах записатися на прийом можна не раніше квітня.

Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук зазначила, що на гарячі лінії Мінреінтеграції звертається багато переселенців з приводу строків подачі заяв на продовження виплат. Наразі напрацьовуються відповідні зміни до урядової постанови, щоб всі нормально встигли це зробити. Один з варіантів — продовження термінів подачі заяв до 30 квітня.

«Якщо ці зміни будуть ухвалені, то внутрішньо переміщені особи, які отримували таку допомогу та подали заяву на її продовження у квітні, зможуть отримувати виплати, починаючи з березня», — зазначили у Мінреінтеграції.

Кому автоматично продовжать виплату допомоги?

З 1 березня 2024 року виплата грошової допомоги буде продовжена на 6 місяців лише для ВПО, які відповідають певним критеріям вразливості.

Автоматично буде продовжено виплату грошової допомоги:

— ВПО, які втратили працездатність, зокрема досягли пенсійного віку, та отримують пенсію в розмірі до 9444,00 грн.;

— ВПО з інвалідністю I чи II групи, дітям з інвалідністю віком до 18 років, дітям, хворим на тяжкі захворювання, що підтверджується документально;

— дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа віком до 23 років, а також батькам-вихователям і прийомним батькам.

Кому потрібно подати нову заяву?

— Родини ВПО, в яких є непрацююча особа працездатного віку, яка здійснює догляд за дитиною до 14 років, або в сім’ї виховується троє і більше дітей віком до 18 років, та:

— фактичним місцем проживання (перебування) такої сім’ї є “території, на яких ведуться бойові дії або території можливих бойових дій”, або

— сім’я проживає на “умовно безпечній” території, але у закладах освіти відсутні місця або навчання проводиться онлайн (повністю або частково).

— Сім’ї, у складі яких є:

— непрацююча працездатна особа, яка на дату звернення за допомогою зареєструвалася в центрі зайнятості як безробітна або як така, що шукає роботу;

— діти, які відвідують заклади дошкільної освіти та/або навчаються у закладах загальної середньої освіти, та/або діти, які навчаються в закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти.

— Родини ВПО, в яких один з членів сім’ї здійснює догляд.

— Сім’ї, у складі яких є:

— працездатні особи, які працюють, провадять підприємницьку діяльність/незалежну професійну діяльність, зокрема, які протягом попередніх шести місяців отримання допомоги сприяли своїй зайнятості;

— діти віком до 14 років.

Важливо, що для призначення грошової допомоги середньомісячний сукупний дохід на одного отримувача не повинен перевищувати 9444,00 грн.

Шляхом подання нової заяви грошова допомога призначається:

— малолітній дитині, яка прибула без супроводу законного представника;

— вагітній жінці після 30-го тижня вагітності (27-го тижня вагітності — для жінок, яких віднесено до I—IV категорій осіб, постраждалих від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС);

— особам, які втратили працездатність, але не мають права на пенсійну виплату та/або отримують державну соціальну допомогу, якщо середньомісячний сукупний дохід на одного отримувача в такій сім’ї не перевищує 9444,00 грн.

У разі коли в сім’ї є кілька непрацюючих працездатних осіб вони зобов’язані зареєструватися в центрі зайнятості як безробітні або працевлаштуватися протягом місяця з дня призначення допомоги.

Джерело

Новини України