Гагарін чи авіатор. У Кропивницькому не можуть визначитись, чи декомунізовувати пам’ятник

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Пам’ятник розташований біля головного корпусу льотної академії. Фото: Суспільне Кропивницький

Позиція льотної академії

Це скульптура авіатору, а не Юрію Гагаріну. Вона перебуває на балансі академії, і що з нею робити, вирішують, розповіла Суспільному помічниця директора зв’язків з громадськістю Тетяна Мартиненко.

"Вона (скульптура – ред.) не іменна. Тобто прізвище, ім’я, по батькові ми не знаємо, воно невідоме. І, за інформацією, ця скульптура була тут ще до заснування авіаційного льотного училища у 1951 році".

Тетяна Мартиненко. Фото: Суспільне Кропивницький

Дмитро Завражний вважає, що пам’ятник оновлювали.

"Була заміна пам’ятника, бо він дуже свіжий. І на цьому космонавті, не льотчику, космічний костюм, дуже модерний для 51-го року. А от вже у 61-му році, коли полетів Юрій Гагарін, саме з таким шоломом, з написом "СССР" він фотографувався, той самий герметичний костюм на ньому".

Дмитро Завражний. Фото: Суспільне Кропивницький

Що відомо про пам’ятник біля льотної академії кропивницьким історикам

У музеях та архівах міста немає інформації, на честь кого встановили цей пам’ятник, розповіла історикиня Світлана Проскурова.

"Але у кожному випадку – хоч би це Юрію Гагаріну, хоч би це військовим льотчикам Радянського Союзу – нам в Україні треба ставити пам’ятники нашим воєнним льотчикам, нашим космонавтам українським".

Світлана Проскурова. Фото: Суспільне Кропивницький

Члени міської топонімічної – про пам’ятник біля льотної академії

Пам’ятник підпадає під дію закону про декомунізацію через напис на ньому, вважає член топонімічної комісії Юрій Митрофаненко.

"Ми вже маємо результати перейменування вулиць, названих на честь космонавтів, пов’язаних з Радянським Союзом. І цей пам’ятник має бути демонтований".

Юрій Митрофаненко. Фото: Суспільне Кропивницький

Скульптура перед льотною академією не є пам’яткою культурної спадщини, сказав член топонімічної комісії Руслан Фросіняк.

"Не перебуває на жодному обліку. Тобто це питання більше їхнє внутрішнє, льотної академії – знімати його чи залишати".

Руслан Фросіняк. Фото: Суспільне Кропивницький

Зі слів Руслана Фросіняка, щоб змусити льотну академію прибрати напис "СРСР" з пам’ятника, потрібне звернення містян. Таких, сказав, не було.

Новини України