Свято 8 березня в Україні у 2024 році: чи будемо відзначати

Як з’явилося 8 березня — історія та еволюція свята, чому його хочуть замінити на інше та коли відзначатимемо жіночий день у 2024-му.

Чи буде 8 березня свято в Україні / ua.depositphotos.com

Уже кілька років в Україні обговорюють відмову від святкування Міжнародного жіночого дня 8 березня. Основним аргументом виступає те, що це — радянське свято. Але це не зовсім так. Хто і коли придумав цей день, як він змінювався під час історії та чи буде свято 8 березня в Україні 2024 року — розповідаємо в матеріалі.

  • Історія 8 березня — офіційна та неофіційна версії
  • Куди перенесли 8 березня в Україні
  • Коли відзначається День жінок в Україні у 2024 році

Історія 8 березня — офіційна та неофіційна версії

У Міжнародного жіночого дня є кілька версій. Якщо коротко, то хронологія появи свята виглядає так:

  • 8 березня 1857-го, Нью-Йорк — співробітниці фабрик із виробництва текстилю влаштували акцію і зажадали оплату праці таку саму, як у чоловіків, робочий день тривалістю 10 годин (замість 16) і виборче право.
  • 1908-й — ініціативу підхопила Соціалістична партія США. Це свято там стали відзначати вже з 1909 року.
  • 8 березня 1910-го, Копенгаген — відбувся форум жінок, де з ініціативи Клари Цеткін (вона представляла соціал-демократів Німеччини) цей день, 8 березня, зробили міжнародним святом. У цю дату жінки збиралися йти на демонстрації, щоб звернути увагу суспільства на жіночі проблеми.
  • 19 березня 1911-го — у кількох країнах (Німеччині, Данії, Австро-Угорщині, Швейцарії) відзначили Міжнародний жіночий день.
  • 1917-й, Петроград — відбулася демонстрація жінок. Акція стала відома як Лютнева революція, її дата за старим стилем — 23 лютого (за новим це 8 березня).
  • Початок 1920-х — свято затвердили в СРСР.
  • 1977-й — ООН присвоїла 8 березня статус міжнародного дня, його назвали Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир.

Свято 8 березня має і неофіційну версію. Нібито 1857 року в Нью-Йорку протестували зовсім не працівниці текстильних фабрик, а представниці найдавнішої у світі професії — повії. Їхні вимоги були трохи іншими: виплатити матросам зарплату, щоб ті могли розрахуватися зі «жрицями кохання».

Відео дня

У 1894-му, 8 березня, демонстрація повій відбулася в Парижі — жінки вимагали таких самих прав, як у швачок або пекарів, і створення своїх профспілок. У 1895-му в Чикаго і в 1896-му в Нью-Йорку відбулися схожі акції, а в 1910-му нібито сама Клара Цеткін із Розою Люксембург, своєю подругою, вивела повій на вулиці Німеччини — вони вимагали покласти край свавіллю поліції.

Джерело

Новини України