На Кіровоградщині почали відключати воду за борги. Як це відбувається технічно і що треба зробити, аби послугу відновили

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Попередження про відключення води на будинку. Фото: Суспільне Кропивницький

Щоб відключити воду, присутність господаря не обов’язкова. У багатоповерхівці боржникам перекривають каналізацію. Роблять це на даху. Каналізаційну трубу до потрібної квартири знаходять за допомогою камери й обладнання "кріт", розповів слюсар Дмитро Петрик.

В одній з кропивницьких багатоповерхівок власники 17 квартир заборгували за водопостачання та водовідведення, розповіла контролерка Людмила Байбороша. Загальний борг складає 235 тисяч гривень. Сума одного з них — 20 тисяч 105 гривень 26 копійок. Також є менші борги. Власниця однієї з квартир відчинила двері, і Людмила Байбороша з нею поспілкувалася.

— З травня місяця ви не проплачуєте за воду. У вас є заборгованість чотири тисячі 605 гривень. Вам потрібно або сплатити, або вам відключать водичку.— Я сплачу. Фінансові труднощі пішли. Я не розумію взагалі. Війна у країні, а у вас такі, як тюремні, накази! Ви хоча б термін дайте декілька днів!

Відключення води у квартирі багатоповерхівки. Фото: Суспільне Кропивницький

У приватних будинках боржникам від’єднують трубу з будинку від мережі водопостачання. Власник одного з будинків заборгував 125 тисяч гривень. Людмила Носкова з ним поспілкувалася телефоном.

— Розпочаті роботи, від’єднання від мережі водопостачання.— Добре, що мені робити? Вам потрібно прийти сплатити заборгованість.— Я пам’ятаю, у мене родина захворіла. Жінка захворіла, там операція 150 тисяч.

Відключення води в приватному будинку. Фото: Суспільне Кропивницький

Відключення води в приватному будинку, де є борг. Фото: Суспільне Кропивницький

Кропивничанка Юлія Саідова вважає, платити за послугу потрібно, але відключати тільки у тилових містах.

"Кожен місяць плачу. Правда, не до 10 числа, а намагаюсь до кінця місяця. У нас же не прифронтова територія, ми не переселенці, живемо і працюємо. Якщо ти працюєш і отримуєш зарплату, то ти ж комфортно живеш, зі світлом з водою з газом, а за це треба платити".

Щоб відновити послугу, потрібно сплатити борг й окремо заплатити за підключення. У багатоповерхівці — це 4 998 гривень, у приватному будинку сума залежатиме від обсягу робіт.

Новини України