У Вінниці вдруге пересадили серце від померлого донора: як почувається пацієнт

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Операція із пересадки серця у Вінницькій обласній клінічній лікарні ім. Пирогова. Фото: Суспільне Вінниця

20 лютого у Вінницькій обласній клінічній лікарні ім. Пирогова вдруге пересадили серце від померлого донора. Операцію хірурги проводили разом із колегами з Національного інституту серця ім. Амосова. Про те, як минула операція та як почувається пацієнт, дізнавалося Суспільне.

Від кого саме донорський орган – лікарська таємниця. До Вінниці його доставили, долаючи відстань у 120 км.

"Із Києва приїхали 2 анестезіологи. Один поїхав за серцем, інший готував пацієнта. Серце привезли за 40 хв. Серце вилучили, привезли нове, промили та пересадили, послідовно зшиваючи судини нашого пацієнта. Воно одразу почало працювати. Весь цей процес масштабний, чітко організований і не має бути заминок у часі, щоб це серце зберегло функцію", — розповів заступник медичного директора лікарні ім. Пирогова Андрій Белінський.

Фото: Суспільне Вінниця

За його словами, трансплантація минула без ускладнень.

"Зараз пацієнт фактично без ліків, які підтримують серцеву діяльність. Він залишається тільки на імуносупресії. Це ліки, які не дозволяють відторгнути орган".

Донорське серце пересадили 51-річному Ігорю Маліцькому з с. Медведівка Хмільницького району. З донорським серцем чоловік живе другий тиждень.

"У мене аритмія понад 7 років, тахікардія, аритмія. З кожним роком все гірше. Операція не допомогла тільки пересадка. Завжди був на пігулках. Нове серце б'ється рівномірно. Чую його добре, не болить, не тисне. Все добре, аналізи добрі все і температури немає і головні болі та серце працює, дякуючи донорові", — каже Ігор Маліцький.

Фото: Суспільне Вінниця

Останні 7 років чоловік був на медикаментозній підтримці.

"У жовтні він поступив у важкому стані. Була виражена серцева недостатність. Ми підбирали лікування і розуміли, що медикаментозно не зможемо йому допомогти. І досить важко, зможемо змінити. Ми поставили на лист очікування як реципієнта", — говорить лікар-кардіолог Юлія Задачіна.

Ігоря Маліцького з лікарні виписують 1 березня. Дружина Олена каже, що у черзі на трансплантацію стояли три місяці. Нині дякує родичам померлого донора і лікарям за порятунок чоловіка.

"Я безмежна рада цьому випадку і хотіла подякувати людям, які прийняли таке важливе рішення в житті", — каже Олена Маліцька.

Фото: Суспільне Вінниця

Ігор Маліцький-другий пацієнт, якому пересадили серце від померлого донора у лікарні ім. Пирогова. Проводити операції з трансплантації розпочали рік тому у рамках пілотного проєкту МОЗ, каже очільник закладу Василь Панененко. За цей час виконали 20 пересадок. Чотири – цьогоріч.

"Наші реципієнти – це ті, які уклали з нами угоди, і ми внесли їх у лист очікування. Це можуть бути пацієнти з нашого регіону, з України в цілому. А вже розподіл донорських органів іде централізовано. Список потреби дуже великий. Печінка, серце нирки", — каже Василь Панененко.

Нині, за його словами, у черзі на пересадку 50 людей.

Новини України