Нові дослідження, зафіксовані у серіалі: у п’яти громадах Кіровоградщини діятиме проєкт від «Баби Єльки»

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Співзасновниці проєкту «Баба Єлька» Інна Тільнова, Світлана Листюк та Світлана Буланова з кулінрними книгами «Смачна Кропивниччина».

У Кропивницькому презентували проєкт "Стань агентом "Баби Єльки". Учасники етнографічних експедицій поїдуть у п'ять громад, в яких не були раніше. "Агентами" у своїх селах будуть студенти Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка. Результатом стане 10-серійний фільм. В рамках проєкту зокрема виготовлять колекцію чоловічого та жіночого одягу і взуття, видадуть книжку з піснями, альбом зі схемами вишивок.

Постер проєкту «Стань агентом «Баби єльки».

Проєкт реалізують за підтримки проєкту Агенції США з міжнародного розвитку "Демократичне врядування у Східній Україні".

Він діятиме у Долинській та Устинівській громадах Кропивницького району, Онуфріївській та Петрівській громадах Олександрійського району та Голованівській громаді однойменного району Кіровоградщини. Учасники проєкту їздитимуть громадами, щоб розпитати старожилів про давні звичаї, традиції, свідчення про трагічні події – голодомори, війни, зібрати вцілілі побутові речі, записати пісні, які вони пам’ятають. "Агенти" "Баби Єльки" за співпрацю отримуватимуть платню, розповіла співорганізаторка проєкту Інна Тільнова.

"Протягом п'яти років наша команда розвінчує стереотипи про Кіровоградщину щодо того, що тут — фольклорна дірка й біла пляма у плані автентики, процвітає шароварщина, немає гастрономічних маркерів. Ми побували у 106 селах нашої області та почали розуміти, яка вона. Ми фіксуємо що ми є, і які ми є.".

Режисеркою серіалу, який будуть показувати в потягах "Укрзалізниці" зокрема, є Катерина Мурована. Схожу роботу "Баба Єлька" та Катерина створила у співпраці з Суспільним — це 12 відеоісторій під назвою "Баба Єлька. Експедиція на піч".

Серіал буде відрізнятись від "Експедиції на піч" хоча б тому, що його створюватиме інша команда, планування зйомок відбуватиметься за відмінним принципом, розповіла режисерка.

"Щодо команди. Як завжди в проєктах, які режисую, я знімаю та монтую. Буде другий оператор і оператор дрона, звукорежисер та графічний дизайнер. Про зйомки. Якщо в попередньому проєкті ми мали домовленості зі спікерами, було більш-менш зрозуміло, що це буде, то цього разу матимемо лише загальні дані, наприклад, про голодомор, і їдемо в села, де ніколи не були. Я буду довіряти вищим силам в тому, що вони нам дадуть хороший матеріал. Бо вчасно це робити саме зараз – для людей зморених болем і страхом, для тих, хто втрачає надію, для тих, у кого безсоння і депресія, для тих, хто вже занадто багатьох втратив".

Команда планує знімати серію на місяць, і відразу показувати її глядачам на соціальних платформах "Баби Єльки". Перші зйомки мають бути в кінці березня.

В рамках проєкту видадуть книжку з піснями, які зібрали від старожилів Кіровоградської області, колекцію вибійок, альбом зі схемами вишивок, 10 пар взуття та по 10 комплектів жіночого та чоловічого одягу. Вагомим результатом проєкту також стане зацифрування експонатів етнолабораторії "Баба Єлька".

Новини України