На Кіровоградщині проти кору вчасно не вакцинували понад 600 дітей

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Вакцинація дитини. Ілюстративне фото: Суспільне

У Кіровоградській області на 1 січня 2024 року пропустили вакцинацію проти кору у рік та шість років 626 дітей. У зв'язку з цим в області проводять "наздоганяючу вакцинацію". У громадах працюють мобільні пункти здоров’я "Захистись!"

Це інформація від головної санітарної лікарки регіону Надії Оперчук. З її слів, нині в області в наявності є 3400 доз вакцини КПК (кір, краснуха, епідемічний паротит) бельгійського та американського виробництва. Першу партію отримали у лютому й наразі очікують на чергову доставку. Їх розподіляють між усіма закладами охорони здоров'я Кіровоградщини.

Кір дуже небезпечний для невакцинованих як дітей, так і дорослих. Це захворювання може призвести до запалення мозку, інвалідності й навіть смерті, сказала Надія Оперчук. Період інфікування кором до появи перших симптомів становить 10-12 днів.

"Потім з’являються ознаки захворювання – це висока температура, нежить, сухий кашель, діарея, може бути блювання. Людину також турбує сильний головний біль, збільшення лімфовузлів, запалення слизових оболонок очей. У хворого спостерігається сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення з очей. На четвертий-п'ятий день з'являється червоний висип, спершу на шкірі голови та обличчі, а тоді вже по всьому тілу. Хвороба може тривати чотири тижні і довше. На сьогоднішній день немає специфічного лікування, а лише симптоматичне. Тож єдиним захистом від недуги є вакцинація".

У Кіровоградській області останній випадок кору реєстрували у дорослого чоловіка у 2021 році в Олександрівській громаді. З початку цього року в Україні захворіли дев'ятеро людей, п'ятеро з них – діти.

Спалах кору в країні фіксували у 2017-2019 роках. Тоді захворіли 112 тисяч українців, з них 41 людина померла, серед яких 25 – це діти. Такі спалахи можуть бути циклічними й повторюються через кожні три-п'ять років.

Новини України