«Я згадала свою хату і як за нею скучила»: у Семенівці на Чернігівщині з соцпрацівниками працювала бригада волонтерів

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Психологічна робота з соцпрацівниками. ФОТО: Суспільне Чернігів"Я рано їду на роботу. Я їду о пів на шосту. Зараз ще темно. І якщо стріляють, то вже страшно. Ти постійно в цьому страху знаходишся: ти їдеш – страх, ти приїхав сюди, боїшся, коли працюєш – ось стоїш біля плити, а там бабахає, то не знаєш, що робити, чи кидати роботу, чи бігти. Ну постійно в цьому страху", — каже соцпрацівниця Антоніна Героєва.

Соцпрацівниця Антоніна Героєва. ФОТО: Суспільне Чернігів

Наступна вправа від психологині: відшукати у своїх думках місце своєї сили.

Психологічна робота з соцпрацівниками. ФОТО: Суспільне Чернігів

Тетяна Сердюкова — переселенка. У прикордонному селі залишився її дім. Пригадує, коли тікала звідти через обстріли, не встигла взяти майже нічого. Зараз, каже жінка, її весь час супроводжує страх. Робота з людьми допомагає триматися і не втратити надію, що колись обов’язково повернеться додому. Зустріч з психологом допомогла відволіктися. Місцем сили уявила свій покинути дім.

"І хороше накотило, і тривога накотила, своє. От будинок – і стежечка, і ліс – все нагадує. Я там прожила понад сорок років… І та сама галявина, і та річка… Я хочу додому. Все добре, але дім, є дім. Щоб були онуки і діти зі мною, і спокій, і мир. Щоб все було як раніше. Нехай ми будемо жити не заможно, але ми будемо в спокої. Щоб це була наша земля, наша країна, і щоб нікому ми її не віддали, щоб не втратили. У мене відчуття, що ми повернемось туди".

Переселенка Тетяна Сердюкова. ФОТО: Суспільне Чернігів

Асоціативні картки. ФОТО: Суспільне Чернігів

Психологиня каже, саме в прикордонних громадах зустрілась з такими переселенцями, як Тетяна.

"Тут я побачила розпач, печаль, бо люди, дійсно, залишились без житла. Бо одна справа переїхати, бо тобі страшно, а друга справа – залишитись без нічого і почати все з нуля. От сьогодні у нас була така категорія людей. І працювати з ними доволі важко. З позитивного – нам страшно, ми переживаємо, але ми не здаємося, ми шукаємо позитив, люди доволі відкриті до спілкування".

Психологиня Олена Чугай. ФОТО: Суспільне Чернігів

За словами Олени Чугай, однієї психологічної зустрічі замало.

"Дещо вони скуті, коли говоримо, як зі своїм тілом працювати, відчувається скутість. І ми розуміємо, що, напевно, це робота не одного дня з людьми".

Робота психолога з соцпрацівниками. ФОТО: Суспільне Чернігів

Семенівським соцпрацівникам також привезли гуманітарну допомогу та павербанки для тих, хто обслуговує стареньких в селах прикордоння — там часто через обстріли нема світла.

Гуманітарна допомога від волонтерів. ФОТО: Суспільне Чернігів"Проєкт розрахований на два місяці. І ми покриваємо послугами: психолог працює зі мною, а я як соціальний працівник – ми консультуємо населення, надаємо їм як індивідуальні консультації, також групові консультації. І це проходить в Сумській області, Харківській області, а також в Чернігівській", — каже волонтерка Оксана Сергієнко.

Волонтерка Оксана Сергієнко. ФОТО: Суспільне Чернігів

В лютому ця мобільна бригада працює у прикордонних громадах Чернігівщини. Зараз, розповідає Оксана, вони налагоджують зв’язки і з’ясовують потреби жителів прикордоння.

Новини України