Мисливців за шахедами на Львівщині озброїли автівкою з туреллю, яка працюватиме по цілях без участі людини

Автомобілі і обладнання будуть використовуватись для мобільно вогневих груп, зокрема – знищення, як шахедів, так і крилатих ракет.

Про це інформує пресслужба ЛОВА, пише DailyLviv.com.

Одна з автівок оснащена автоматизованою туреллю, яка здатна вести вогонь по повітряних цілях противника без безпосередньої участі людини.

Сьогодні, 26 лютого, Львівський ІТ Кластер спільно з Львівською ОВА передав п’ять пікапів для мобільних груп ПвК «Захід». Автомобілі оснащені тепловізійними прицілами, тепловізійними насадками, прожекторами.

«Ми дуже хочемо подякувати Львівському ІТ Кластеру та всім компаніям, які були долучені до придбання цих авто та їх оснащення. Що цікаво — сьогодні є машина з додатковим обладнанням, на якому тестують новітні технології. Вони покликані ще більше підсилити ПвК «Захід» і підвищити ймовірність збиття шахедів, які долітають до нашої області», — зазначив заступник начальника Львівської ОВА Олександр Кулепін.

Читайте також: Є перші 30 мобільних вогневих груп, які збиватимуть дрони-камікадзе на Львівщині. Чим укомплектовані

Передачу здійснили в межах проєкту Львівської ОВА «Мисливці за шахедами».

«Проєкт ми розпочали ще торік. Тоді передали перших п’ять авто, зараз — наступні. Цього разу ми додали до однієї з машин автоматизовану турель, яка має здатність виявляти повітряні цілі, наводитись на них і збивати. Ця турель буде у наших військових на випробуванні. І після того, як вона підтвердить свою ефективність, а ми впевнені, що це буде найближчим часом, ми закуповуватимемо ще більше таких турелей і обладнуватимемо всі інші авто, які ми передали»,-  розповів СЕО Львівського ІТ Кластера Степан Веселовський.  

Читайте також: Як працюють мобільні вогневі групи ППО (відео)

Крім того, військові отримають портативні зарядні станції, планшети, лазерні указки. Загальна вартість реалізації другої частини проєкту «Мисливці за шахедами» становить 5,7 млн грн.

«Автомобілі і обладнання будуть використовуватись для мобільно вогневих груп, зокрема – знищення, як шахедів, так і крилатих ракет. Дякуємо та продовжуємо нашу роботу», — зазначив представник Повітряного командування «Захід» Денис Левкович.

До втілення цього етапу приєдналось 10 ІТ-компаній, які входять до Львівського ІТ Кластера.

А загалом в проєкт Львівський ІТ Кластер вже інвестував понад 10 млн грн. Його продовжать відповідно до потреб сил ППО.  

Нагадаємо, проєкт «Мисливці за шахедами» – є частиною ініціативи Львівської військової  адміністрації, яка передбачає створення спеціальних мобільних бригад із захисту критичної інфраструктури регіону від атак ворожих БПЛА.

У вересні 2023 року Козицький анонсував створення 50 мобільних груп на Львівщині для збиття дронів-камікадзе.

Джерело

Новини України