До 86% пожеж у період холодів виникають через нехтування питаннями пожежної безпеки у побуті

Задля запобігання виникненню пожеж фахівці ДСНС Житомирщини щотижня проводять комплексні пожежно-профілактичні відпрацювання приватного житлового сектору, під час яких спілкуються з селянами за місцем їхнього проживання.

А при огляді помешкань вказують їхнім власникам на очевидні загрози у пожежній безпеці будинків. При цьому власникам вручають відповідні тематичні листівки з правилами користування відкритим вогнем, поради щодо утримання печей, експлуатації газового обладнання та електроприладів.

Тільки упродовж минулого тижня бійці ДСНС провели комплексні превентивні заходи на території сіл Соснівка, Зубковичі, Кишин, Хмелівка та Сущани Олевської громади, у селищі Озерне та с. Пряжево Житомирського району. До цієї роботи рятувальники залучили і місцеві органи влади, працівників соціальної служби та патрульних, надаючи перевагу в першу чергу сім’ям, які опинилися у складних життєвих обставинах. 

— Така підсилена увага питанню безпеки у побуті у цей період виправдана, адже під час опалювального сезону майже 86 % від загальної кількості пожеж виникає через людську недбалість, неуважність та недотримання у побуті елементарних правил безпеки, — розповідає заступник начальника із запобігання  надзвичайним ситуаціям Головного управління ДСНС Житомирщини Олександр Кравець. — Тільки у січні-лютому цього року на 27 випадків зросла кількість пожеж у порівнянні із зимовим періодом початку 2023 року —  ліквідовано 252 пожежі, внаслідок яких загинуло 15 осіб.

Серед причин займань переважає пічне опалення — 88 пожеж,  електрообладнання — 65, необережне поводження з вогнем — 60  та ще 3 пожежі спалахнуло через дитячі пустощі з вогнем. Вогонь  не лише завдає значних матеріальних втрат, а й забирає найдорожче — людські життя. 

Тож варто усім дослухатися до порад фахівців і подбати про належний протипожежний стан власних помешкань, а саме:

Що стосується пічного опалення, то тут рятувальники наголошували на очищенні димарів від сажі та захисті підлоги перед топковим отвором печі металевим листом. А печі, у яких утворилися тріщини,  слід поштукатурити та побілити. Загалом ремонт опалювальних приладів варто доручати фахівцям з пічного опалення.

Джерело

Новини України