Як Росія уникла банкрутства після 2 років війни в Україні: Business Insider назвало 5 причин

Как Россия избежала банкротства после 2 лет войны в Украине: Business Insider назвало 5 причин

Росія, схоже, готова продовжувати фінансувати свою війну проти України третій рік поспіль, незважаючи на сумніви щодо точності та повноти райдужних економічних даних, які Москва оприлюднила за останні два роки.

Про це пише Business Insider.

"З суто економічного погляду, Росія має значний простір для продовження війни", – сказав Хасан Малік, глобальний макростратег і експерт з Росії в бостонській фірмі з управління інвестиціями Loomis Sayles.

Зрештою, Росія захищається від санкцій ще від 2014 року, коли на неї наклали низку торгових обмежень після незаконної анексії Криму. Крім того, РФ досі має підтримку завдяки доходам від продажу нафти.

Ось як Росії вдалося зберегти свою економіку сильною навіть після двох років ведення війни.

РФ веде війну за межами власних кордонів

Одна з найважливіших причин, чому російська економіка досі працює, це місце війни.

"Війна ведеться здебільшого на українській території та знищує в основному українські будинки, підприємства та ферми так, що прямий вплив на російські виробничі потужності та домогосподарства був порівняно обмеженим", – пояснив Малік.

У матеріалі розглянули вплив війни на економіку як Росії, так і України. Так, 2022 року, в перший рік війни, російська економіка скоротилася на 1,2%, згідно з офіційною статистикою. Аналітики очікують, що ВВП країни зросте на 3,1% 2023 року. Сама Росія ще не опублікувала дані про зростання ВВП за весь 2023 рік.

Для порівняння, ВВП України впав на 29,1% 2022 року. Нацбанк України прогнозує зростання ВВП на 4,9% 2023 року. НБУ не оприлюднив офіційних цифр зростання.

Малік пояснив, що за сценарію, коли війна не ведеться на вашій території, вона може спричинити серйозний шок попиту, особливо на військові постачання та живу силу. Так сталося в Росії: війна підняла економіку.

https://tsn.ua/svit/yak-rosiya-unikla-bankrutstva-pislya-2-rokiv-viyni-v-ukrayini-business-insider-nazvalo-5-prichin-2516902.html

Джерело

Новини України