Україна почала продавати електроенергію Угорщині

Україна почала продавати електроенергію Угорщині

Фото: Міненерго України Україна експортує електроенергію до п’яти країн

Напередодні Укренерго провело перші спільні аукціони з розподілу доступу до міждержавних інтерконекторів між Україною та Угорщиною на європейській універсальній платформі розподілу JAO.

Україна розширила можливості для експорту електроенергії до Євросоюзу – тепер він можливий до чотирьох країн ЄС і Молдови. Про це повідомило Укренерго у п’ятницю, 23 лютого.

Вказано, що вчора компанія провела перші спільні аукціони з розподілу доступу до міждержавних інтерконекторів між Україною та Угорщиною на європейській універсальній платформі розподілу JAO (Joint Allocation Office).

«Це означає, що відсьогодні Україна почала здійснювати комерційний обмін електроенергією за європейськими правилами ще з однією країною ЄС», – йдеться у повідомленні.

Експорт сьогодні здійснюється в Словаччину, Угорщину, Польщу, Румунію та Молдову загальним обсягом 2 793 МВт·год, з максимальною потужністю в окремі години до 295 МВт.

Імпорт електроенергії здійснюється в ранкові та вечірні години зі Словаччини, Угорщини, Польщі, Румунії, а також в нічні години з Молдови. Загальний обсяг 1018 МВт·год, з максимальною потужністю в окремі години до 194 МВт.

Також повідомляється, що чора через еплу погоду в енергосистемі України був профіцит електроенергії.

«Для збереження балансу між виробництвом та споживанням й операційної безпеки енергосистеми, у відповідь на запит Укренерго, польський оператор енергосистеми PSE, з 11:00 до 16:00 надавав аварійну допомогу, терміново купуючи надлишки української електроенергії загальним обсягом 1440 МВт·год», – розповіли енергетики.

Раніше у лютому експорт електроенергії з України перевищив імпорт. При цьому дефіциту в енергосистемі України не фіксується. А власної генерації достатньо для покриття потреб споживачів.

Джерело

Новини України