Нові підходи: житомирські комунальники переймають європейські стандарти догляду за деревами

22 лютого на вулиці Перемоги перехожі спостерігали роботу двох фахівців-арбористів, що намагаються вирішити конфлікт мереж та крони відрослого дерева.

Форма липи неприродна і провокує цей конфлікт: шоразу відрощується пучок дрібних гілок. Така проблема існує у всіх містах України.

«Проблема саме в обрізці, яку проводили на цьому дереві», — говорить Любов Колосова, сертифікована інспекторка стану дерев, яка працює у Вінниці в КП «Інститут розвитку міст» інспекторкою з охорони озеленення.

«Кронування травмує дерево», — переконана пані Любов. Каже, у нього всередині вже є порожнини. І навіть ця відновлювальна обрізка дерев після кронування результату ідеального не дасть, а є за її словами «гасінням пожеж».

Однак дерево під лініями електропередач росте, і проблема не є новою.

Обрізка гілок в зонах лінії електропередачі є важливою роботою для енергетиків задля уникнення різних негативних наслідків, як-от: обрив проводів, припинення електропостачання, шкода майну та здоров’ю людей та ін. Тому склалася патова ситуація: з одного боку — стан зеленого насадження. З іншого — безпека людей, уникнення аварійних ситуацій та забезпечення безперервного розподілу електричної енергії.

«Як діяти? «— запитуємо у фахівчині.

«Якщо дерево росте під мережами, потрібно сформувати крону таким чином, щоб найнижчі гілки були вище мереж або щоб мережі проходили всередині крони, і це дерево сформувало природну крону,» — відповідає.

Якщо дерево буде сформоване природнім чином, крона не нарощуватиме цих молодих гілочок, а отже і конфлікт буде мінімізований.

Це глобальна проблема на рівні всієї України, каже фахівчиня.

Європейська асоціація арбористів два роки тому розробила стандарти догляду за деревами. Кронування в них немає, бо воно суперечить принципам європейського підходу.

Такі стандарти вже офіційно переклали українською мовою, тому ними цілком можна керуватися.

Люди, які безпосередньо здійснюють догляд та управління зеленими насадженнями, мають долучитися до поступових змін підходів.

«Процес, зрозуміло, що довгий. Та ми маємо змінюватися. Насамперед треба розуміти, як правильно формувати молоді дерева, щоб у подальшому таких проблем не було», — говорить Любов Колосова. Вона разом із сертифікованою інспекторкою з Києва Оленою Вакаренко, професійним арбористом з Києва Валентином Скубаком провели у Житомирі дводенний семінар.

Слухачі — працівники комунальних підприємств міста та управлінь, які виконують роботи з оцінки та обрізки дерев , а також приймають відповідні рішення

На сьогодні містами України поступово інтегрується європейський стандарт обрізки дерев. Врятувати ситуацію з уже кронованими деревами не можливо, але враховувати європейські підходи під час висадки нових зелених насаджень важливо. Це дозволить виростити здорові та безпечні дерева, щоб в подальшому не викликало конфліктів із повітряними комунікаціями.

 

Джерело: Житомирська міська рада

Джерело

Новини України