В СБУ підтвердили затримання ексочільника ВЛК Чернігівщини, в якого знайшли майже 1 мільйон доларів

За інформацією: Суспільне Чернігів.

ФОТО: СБУ

СБУ ліквідувала у Чернігові схему ухилення від мобілізації та нелегального виїзду за кордон чоловіків призовного віку. В рамках цієї операції правоохоронці затримали ексочільника ВЛК Чернігівщини й вилучили у нього майже один мільйон доларів.

Про це повідомляє СБУ на своєму Telegram-каналі.

"За ці гроші експосадовець обіцяв військовозобов’язаним зняття з військового обліку на підставі фіктивних довідок щодо непридатності до служби за станом здоров’я. Надалі ухилянти використовували ці документи для незаконного виїзду за межі України. У цій схемі затриманий діяв спільно з декількома чинними посадовцями обласних ВЛК та медичних установ", — йдеться у повідомленні.

Співробітники СБУ затримали чоловіка у власному помешканні після одержання ним нового хабаря. Під час обшуків у затриманого виявили окрім майже одного мільйона доларів США, ще й понад 22 тисячі євро. Також вилучили документацію на декілька квартир і земельних ділянок, на які СБУ вже ініціювала накладення арешту.

Наразі йому повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою);
  • ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань);
  • ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

Затриманий перебуває під вартою без права внесення застави.

За даними слідства, посадовець був залучений як пособник до реалізації злочинного плану, спільно з невстановленими на даний час службовими особами ВЛК Чернігівського ОТЦК та СП, які уповноважені вирішувати питання щодо визначення ступеня придатності до військової служби військовозобов’язаних осіб.

За інформацією Спецпрокуратури у сфері оборони Центрального регіону, колишній голова ВЛК одержав хабар у розмірі п'ять тисяч доларів від військовозобов’язаного за визнання останнього непридатним до військової служби за станом здоров’я, з виключенням з військового обліку з метою його подальшого виїзду за межі країни. Наразі встановлюються посадові особи ВЛК Чернігівського обласного ТЦК та СП, які причетні до скоєння зазначених кримінальних правопорушень.

Триває розслідування для встановлення обставин злочину та притягнення до відповідальності всіх людей, причетних до корупційної схеми. Санкції статей передбачають покарання у вигляді позбавлення волі до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Ігор Кодовбецький. ФОТО: «Челайн»

Як повідомляє джерело Суспільного в правоохоронних органах, затриманим є Ігор Кодовбецький, який був головою обласної ВЛК на Чернігівщині. Також про нього відомо, що у 2021 році тодішня голова Чернігівської ОДА Анна Коваленко призначала його до складу обласної призовної комісії як старшого лікаря обласної медичної комісії та начальника медичної служби Чернігівського обласного ТЦК та СП. Також джерела повідомляють, що виявлені у нього кошти є "результатом його багаторічної роботи на посаді".

Що таке ВЛК

Військово-лікарська комісія (ВЛК) – це комісія лікарів, яка здійснює військово-лікарську експертизу – медичний огляд, на основі якого визначають придатність за станом здоров’я до військової служби призовників, військовослужбовців та військовозобовʼязаних, установлюють причинний звʼязок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) із захистом Батьківщини/виконанням обов’язків військової служби/проходженням військової служби та визначають потребу у продовженні лікування/реабілітації, йдеться у повідомленні МОЗ України.

Які є різновиди ВЛК

Існує декілька видів ВЛК, які відрізняються між собою завданнями та рівнем ухвалення рішень:

  • ВЛК при ТЦК та СП — ухвалюють постанови про придатність до військової служби призовників, військовозобов’язаних, вступу до закладів освіти тощо. Такі ВЛК після впроваджених змін формуються через залучення лікарів цивільних закладів охорони здоровʼя.
  • Позаштатні ВЛК — ухвалюють постанови щодо ступеня придатності до військової служби чинних військовослужбовців після набуття травми, поранення чи захворювання; стосовно продовження лікування (надання відпустки); установлюють причинний зв’язок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв). Після впроваджених змін можуть створюватися у підрозділах військових та цивільних закладів охорони здоровʼя, а також як при амбулаторних (гарнізонні), так і при стаціонарних (госпітальних) підрозділах закладів охорони здоровʼя.
  • Штатні ВЛК — військово-медичні установи, які здійснюють розгляд, перегляд, скасування, затвердження або незатвердження постанов ВЛК нижчих рівнів, розгляд скарг, заяв, пропозицій та прийом відвідувачів з питань військово-лікарської експертизи та встановлюють причинний зв’язок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв), смерті.

Міністр про корупцію у ВЛК

У січні 2024 року під час візиту на Тернопільщину міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко відповів на запитання журналістів. Одне з них — про корупцію у військово-лікарських комісіях. За його словами, у міністерстві змінили підходи до проведення ВЛК.

"ВЛК ми повинні розділити на дві складові: ту, яка проводиться для військовозобов’язаних перед тим, як вони стають військовими й ту, коли людина, перебуваючи у лавах ЗСУ, отримала поранення. Коли ми ведемо мову про ВЛК військовозобов’язаних, це зона компетенції МОЗ. І ми змінили підходи до проведення ВЛК. Раніше цих лікарів заклади делегували до військкоматів, пізніше — центрів комплектування, і вони на тій базі проводили певні обстеження і робили направлення. Зараз ми змінили підходи й зробили окремий пакет програм і медичних гарантій. І за поданням голів ОВА за кожним ТЦК закріплюється окремий заклад охорони здоров’я", — розповів Віктор Ляшко.

Також він додав, що за кожним ТЦК закріплюють заклад охорони здоров’я, щоб не було черг.

"Електронна система охорони здоров’я має пам’ять всіх візитів цієї людини до лікаря. І унеможливлює маніпулювання певними діагнозами. Або ми чітко розуміємо, який діагноз ставив конкретний лікар, якщо виявляються будь-які порушення, правоохоронні органи можуть надалі розслідувати з експертизою певного спеціаліста, або якоїсь комісії, яка буде створена. Якщо понад чотири дні проводиться медичне обстеження військовозобов’язаного, то повинні бути обґрунтовані причини, чому це робиться. І ми додатково передаємо ці дані з національного рівня до департаментів охорони здоров’я. Вони працюють з головами ВЛК за конкретним закладом. Так ми виключаємо якісь маніпуляції, які можуть виникнути. І, таким чином, ми ухвалили управлінські рішення, які запобігають появі корупції. Але є людський чинник, який, на жаль, негативно відображається в кількості кримінальних справ, які пов’язані з ВЛК. І тут в нас є чітка співпраця з правоохоронними органами для того, щоб унеможливити будь-які маніпуляції, або корупційні дії при проходженні медичної комісії".

Новини України