«Найтяжче, коли гинуть цивільні, особливо діти». Учасник Євромайдану з Кіровоградщини захищає Україну з 2014 року

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Андрій Бойко в Авдіївській промзоні, квітень-червень 2016 року. Фото: надав Андрій Бойко

Після військової служби Андрій Бойко отримав вищу освіту, створив сім’ю і став батьком двох дітей. Життя змінив лютий 2022 року.

"24 лютого змінило всі плани на майбутнє. Знову прийшлось стати до строю, і до сьогоднішнього часу продовжую службу. Треба ворога тримати там, щоб вони не прийшли сюди, і не було цього тут", — сказав військовий.

За два роки повномасштабного російського вторгнення Андрій Бойко разом з побратимами захищав Сєверодонецьк, Лисичанськ, Тошківку, тримав оборону Бахмута, воював на Лиманському і Куп'янському напрямках. Звільняв Херсонщину.

"Шевченкове ми звільняли. Зайшли рано-вранці, і хлопці розходяться, щоб провести зачистку села. Я стою, і виходять дві жіночки. Дивляться-дивляться і одна одній кажуть: "Це що, наші?" — ""Наче наші, наче українською розмовляють". Я кажу: "Наші, наші, ми вас звільнили". Вони як почали плакати, цілуватися одна з одною, кричати почали, обнялися, плачуть. Потім починають хватати наших хлопців й цілувати".

Андрій Бойко (праворуч) з побратимами на тлі трофейного танка, село Хрещенівка Херсонської області, жовтень 2022 року. Фото: надав Андрій Бойко

Трофеї на полях Херсонщини, жовтень 2022 року. Фото: надав Андрій Бойко

Після виконання бойових завдань, жовтень 2023 року. Фото: надав Андрій Бойко

Порівнюючи АТО і повномасштабне вторгнення, Андрій Бойко говорить, що російська армія не шкодує своїх людей і має набагато більше техніки, ніж на початку війни у 2014 році.

"Війна набагато важча, набагато жорсткіша. І по втратах ви самі бачите, що дуже великі втрати несемо. На жаль, хлопців і калічать, і вбивають. На жаль, ми втрачаємо найкращих".

За словами військового, найважче бачити, як гинуть цивільні люди.

"Дитина. І тут прилітає, і вона гине. До цього звикнути ніяк не можна. Там дійсно пекло. Дійсно такі відбуваються речі. Навіть уявити важко. Це треба пережити. Передати це неможливо".

Після реабілітації військовий повертається на фронт, на Донецький напрямок.

Новини України