На основі реальних подій. На Кіровоградщині студенти коледжу створили виставу «Ні насильству»

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

У виставі показали чотири види насильства. Фото: ГО «Олександрійський гендерний інформаційний центр»

Студенти Олександрійського фахового коледжу культури та мистецтв з Кіровоградської області створили виставу на основі реальних подій "Ні насильству". Так хочуть розповісти глядачам про види насильства та допомогти позбутись його наслідків. Виставу покажуть у п’яти містах та селах області.

Прем’єра вистави відбулась у грудні минулого року в Олександрії Кіровоградської області. Вона містить чотири епізоди, які ілюструють чотири форми насильства: сексуальне, економічне, фізичне та психологічне.

Це – частина великого проєкту громадської організації "Олександрійський гендерний інформаційний центр", розповіла Суспільному комунікаційниця ГО Олена Постельняк. Його мета зреагувати на випадки такого насильства в Кіровоградській області та надати допомогу постраждалим.

Сцени з вистави «Ні насильству». Фото: ГО «Олександрійський гендерний інформаційний центр»

Готували виставу 14 студентів на основі реальних історій людей, які звертались до Олександрійського центру. Її подивились понад 160 глядачів. Це були студенти й працівники місцевих коледжів — педагогічного і медичного та двох ліцеїв — місцевого та Червонокам'янського. Директор останнього запросив акторів у село Червону Кам'янку, щоб показати виставу для усіх ліцеїстів.

Глядачі вистави. Фото: ГО «Олександрійський гендерний інформаційний центр»

Після прем'єри побачене з глядачами обговорили психологи, представники служби у справах дітей Олександрійської міської ради та сектору ювенальної превенції.

Виставу «Ні насильству» з глядачами обговорили психологи, представники служби у справах дітей Олександрійської міської ради та сектору ювенальної превенції. Фото: ГО «Олександрійський гендерний інформаційний центр»

Головне, що потрібно знати про сексуальний вид насильства:

  • Сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом (СНПК) — це будь-яка сексуальна дія, спроба домогтися сексуального акту або інші дії із застосуванням примусу, напряму чи опосередковано пов’язані з війною/конфліктом.
  • СНПК не має строку давності. Про пережитий злочин можна повідомити будь-коли.
  • Свідок СНПК також є постраждалою особою.

Коли й де покажуть виставу "Ні насильству"

  • 22 лютого у місті Знам'янка. Місце проведення — приміщення "Простору спільної діяльності", вулиця Михайла Грушевського, 17. Початок о 14:30.
  • 29 лютого (четвер) – місто Світловодськ. За словами Олени Постельняк, з місцем поки не визначились, тож радить слідкувати за анонсами на сторінках ГО.
  • 12 березня (вівторок) – село Червона Камʼянка. Місце проведення: Червонокамʼянський ліцей. Початок о 13:00.
  • 13 березня (середа) – селище Приютівка.
  • 21 березня (четвер) – селище Петрове.

Куди звернутися, щоб отримати допомогу людям, що потерпають від насильства

  • 1547 – урядова лінія з питань протидії торгівлі людьми та домашньому насильству
  • 0 800 500 335 або 116 123 – "Гаряча лінія" психологічної допомоги Центру "Ла Страда-Україна"

Куди звернутися в Кіровоградській області?

  • Центр допомоги врятованим у Кропивницькому, вулиця Архітектора Паученка, 41/26, другий поверх у приміщенні ЦНАПу "Прозорий офіс" з понеділка по четвер з 09:00 до 17:15, п'ятниця з 09:00 до 16:00. (097) 945 26 54, (099) 014 71 43.
  • Регіональний представник уповноваженого ВРУ з прав людини в Кіровоградській області – (0522) 32 17 46, (098) 406 58 44.
  • Гаряча лінія Кіровоградської обласної військової адміністрації 0 800 500 238.

Довідково: ГО "Олександрійський гендерний інформаційний центр" є грантером Українського Жіночого Фонду в рамках проєкту "Вистоїмо разом. Вдосконалення системи підтримки постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом/СНПК", який УЖФ виконує в партнерстві з громадською організацією "Ла Страда – Україна" та Асоціацією жінок-юристок України "ЮрФем" за підтримки Офісу Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції й Апарату Урядової Уповноваженої з питань гендерної політики та за фінансування Європейського Союзу.

Новини України