Ціна на газ в Європі на мінімумі з липня

Ціна на газ в Європі на мінімумі з липня

Фото: Getty Images Європа навчилася жити без російського газу

Ціни знижуються на тлі великих запасів газу та очікування теплої погоди у регіоні наступного тижня.

Ціна на природній газ в Європі впала нижче пихологчіного рубежу у 300 доларів. Про це свідчать дані лондонської біржі ICE у понеділок, 12 лютого.

Так, вартість березневого ф’ючерсу на хабі TTF у Нідерландах знизилась до $288,6 за 1 тис. куб. м, або 25,86 євро за МВт·год (виходячи з поточного обмінного курсу євро до долара, ціни на ICE представлені євро за МВт·год).

Загальне зниження ціни з початку дня вже складає близько 4%. Поточна ціна – мінімальна з 17 липня 2023 року.

Аналітики ринку зазначають, що ціни на газ в Європі знижуються на тлі великих запасів газу та очікування теплої погоди у регіоні наступного тижня.

Наразі підземні схоамща газу (ПСГ) у Європі заповнені на 67,02% (на 14,77% вище, ніж у середньому на цю дату за останні п’ять років) – у них перебуває 73,86 млрд куб. м газу.

Європейські країни заповнили газом свої підземні сховища на цільові 90% до опалювального сезону ще в середині серпня, а до початку сезону відбору накопичили у них рекордні 99,63%.

Нагадаємо, через війну в Україні Росія втратила половину експорту газу. Такі невтішні дані для рашистів повідомив віцепрем’єр РФ Олександр Новак,

Джерело

Новини України